Citind wikipedia aflăm multe lucruri despre această rețetă și despre originea ei. Deoarece puttana înseamnă aproximativ „curvă” sau „ prostituată ”, iar puttanesca este un adjectiv derivat din acel cuvânt, este posibil ca felul de mâncare să fi fost inventat într-unul dintre multele bordele din cartierul muncitoresc Quartieri Spagnoli din Napoli. Dar istoricul alimentar Jeremy Parzen sugerează și că : „Italienii folosesc puttana (și cuvintele înrudite) aproape în felul în care noi folosim rahat, așa că pasta alla puttanesca ar fi putea fi în esență ca în expresia: „Tocmai am aruncat o grămadă de rahat din dulap într-o tigaie”.
Felul de mâncare sub numele actual a apărut pentru prima dată în literatura gastronomică în anii 1960. Cea mai veche mențiune cunoscută despre pasta alla puttanesca este în Ferito a morte ( Răna mortală ) de Raffaele La Capria , un roman italian din 1961, care menționează „ spaghetti alla puttanesca come li fanno a Siracusa ” ( lit. „ spaghetti alla puttanesca așa cum îl fac ei”. la Siracuza ' ). Dar într-un articol din 2005 din Il Golfo - un cotidian care deservește insulele italiene Ischia și Procida - Annarita Cuomo a afirmat că sugo alla puttanesca a fost inventat în anii 1950 de Sandro Petti, coproprietar al „O Rangio Fellone, un faimos restaurant și local de noapte din Ischia. Potrivit lui Cuomo, momentul de inspirație al lui Petti a venit când, aproape de închidere, într-o seară, Petti a găsit un grup de clienți stând la una dintre mesele sale. Nu mai avea ingrediente și le-a spus că nu are suficiente pentru a le pregăti o masă. Ei s-au plâns că este târziu și le era foame, spunând „ Faci una puttanata orice ”, adică ceva de genul „fă pentru noi orice naiba ai!”. Petti nu avea decât patru roșii, două măsline și câteva capere – ingredientele de bază pentru sugo , „Așa că le-am folosit pentru a face sosul pentru spaghete”, i-a spus Petti lui Cuomo. Mai târziu, Petti a inclus acest fel de mâncare în meniul său ca spaghetti alla puttanesca făcut cu spaghete de spelta din cereale integrale.
În mod tradițional, sosul este servit cu spaghete, deși este și combinat cu penne , bucatini , linguine și vermicelli.
Nu și-ar fi putut imagina niciodată că ceea ce era pe cale să creeze cu resturile de prin bucătărie va fi un fel de mâncare care va intra în istoria Italiei.
Ca o mențiune, usturoiul și anșoa sunt omise în varianta napolitană.
Ingrediente: pentru 2 persoane. 7 fileuri de hamsii-(în ulei de măsline extravirgin), tocate+ 4 linguri de ulei din cutie, 4 căței de usturoi-taiați în jumătăți, 1/2 ardei iute roșu, fără semințe și tocat, 80 gr. de măsline fără sâmburi negre- jumătate tocate+jumătate lăsate întregi, 80 gr. de măsline verzi fără sâmburi-jumătate tocate+jumătate lăsate întregi, 2 linguri de capere desărate un pic, 8 roșii cherry- tăiate la jumătate, 400 gr. roșii în suc propriu, 1/2 pahar vin alb sec, 1 legătură de busuioc -tocat grosier, coaja și sucul de la o lămâie bio, 1 lingură de oțet balsamic, 150 gr. de spaghete de spelta , sare de mare marină neiodată și piper negru proaspăt măcinat.
Mod de preparare
Spor la treabă și poftă bună!