joi, 23 octombrie 2014

Pavlova



Mi-am adus aminte de aceasta reteta din caietele Matusii mele dupa ce am citit  articolul : Dulce, diafan şi alb. Desertulunei lebede. O reteta destul de simpla dar foarte delicioasa si de efect.
Ingrediente:
4-5 albusuri (la temperatura camerei), 250 gr. zahar tos, 100 grame zahar pudra, un varf de sare,o lingurita zeama de lamaie, o lingurita amidon, ceva baton de vanilie sau esenta sau zahar vanilat, 500 ml frisca lichida, 100 gr zahar pudra pentru frisca, fructe cca 400-450 gr (recomandat fructe de padure in amestec cu samburi de rodie)/Atentie daca fructele sunt congelate lasati-le sa se scurga bine .
Mod de preparare:

Preincalziti cuptorul si tineti-l cu flacara apoi la minim. Bateti albusurile  de preferat cu telul) impreuna cu sarea pana atunci  cand daca intoarceti vasul nu mai cade. Puneti apoi zaharul, putin cate putin si amestecati usor. Zaharul se pune doar cand simtiti ca cel dinainte s-a topit. Punem apoi zeama de lamaie,vanilia si amidonul. Continuati mixarea.Este gata atuci cand daca intoarcem vasul cu fundul in sus  bezeaua nu cade. Facem o forma din hartie de copt de marimea pe care o dorim, o ungem cu unt si punem bezeaua, potrivind-o cu ajutorul unei spatule (puteti face una sau doua foi pe care le veti monta la sfarsit la fel)  la mijloc facem o scobitura. Coaceti foaia in functie de cum va arde cuptorul aprox. 60-80 de minute,  flacara trebuind sa fie la minim tot timpul. Bezeaua este gata in momentul in care   exteriorul ei este alb dar  tare si crocant. Atentie : nu trebuie sa prinda culoare.Regula spune ca trebuie urmarita bezeaua din cand in cand (puteti incerca cu degetul sa-i incercati duritatea dar atentie sa nu va pacaliti deoarece se intareste de la margine spre mijloc). In functie de cuptor tava se punne mai jos sau mai sus. Daca atunci cand incercati scoaterea hartiei de copt aceasta este inca  lipicioasa este clar ca mai trebuie sa o lasati un pic la copt. Foile se vor  scoate  calde ca sa  le desfaceti usor de pe hartia de copt. Normal daca totul merge bine  ele nu se lipesc, dar cine stie ce noroc aveti. In acest caz de nedorit umeziti usor dosul hartiei de copt, asteptati un picut si veti putea dezlipi apoi hartia de pe delicatele bezele ca pe un sticker sau o scrisoare la abur.


Bateti apoi frisca spuma adaugand treptat zaharul si un picut de intaritor la sfarsit. Treceti acum la montatul tortului. In scobitura blatului adaugati frisca peste care puneti fructele si decorati cu ciocolata rasa (in cazul v-ati hotarat sa faceti doua foi montati-le la fel dupa care puneti-le una peste alta si decorati peste cu frisca si ciocolata rasa.dati la rece cel putin 2 ore inainte de servire
Spor la treaba si pofta buna!

Pe net am mai gasit si aceasta varianta