vineri, 22 iulie 2011

Patatokephtethakia-Chiftele de cartofi si carne

Ingrediente:

Pentru patatokephtethakia
500 g cartofi alb fainos facuti la cuptor in coaja,
400 gr carne tocata oaie+vita 3 linguri marar proaspat tocat, 30 g unt topit, 1 galbenus de ou, 4 cepe verzi taiate şi fin, 60 g branza feta bine scursa si faramitaat cu furculita, 1 lingura suc de lamaie, 60 g bulgur, 2 linguri faina , ulei de masline pentru prajit
Pentru salata
2 morcovi curatati taiati in fasii subtiri cu un curatitor de legume, 1/2 castravete mediu ca dimensiune ,1 catel de usturoi zdrobit,1 ardei iute, 1 rosie taiata cubulete, zeama de la 1/2 lamaie, ulei de masline extravirgin,( sau 2-3 linguri de Latholemono - sosul de ulei cu lamaie gata pregatit), sare marina neiodata si piper proaspat macinat dupa gust.


Mod de preparare:


Pentru patatokephtethakia: injumatati cartofi fierti in prealabil curatati . Amestecaţi bine cu carnea (nu folositi un procesor de alimente deoarece se va face lipicios). Se adauga si se amesteca marar, unt, galbenus de ou, ceapa verde, branza feta si suc de lamaie si se condimenteaza cu sare de mare si piper negru proaspat macinat.Dati la rece la frigider pentu o ora. In acest timp amestecati inntr-un procesor de alimente bulgurul cu faina. Faceti din amestecul de carne bile de 2,5 cm. Tesiti-le un pic pentru a forma mini-burgeri, apoi tavaliti-le in amestecul de faina-bulgur, scuturand orice exces. Se toarna  ulei de masline intr-o tigaie dar nu foarte mult sa inaote in el, se încalzeste la foc mediu-mare. Prajiti crochetele  aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte sau pana se rumenesc bine si capata aspect auriu-maro. Se scot din ulei cu spumatoare sau o lingura cu fante de scurgere si se lasa scurt timp pe hartie de bucatarie. Pentru salata: se amesteca usor toate ingredientele impreuna, adauga suc de lamaie, ulei de lamaie  sau direct Latholemono pregatit dinainte, sare de mare si piper negru proaspat macinat, dupa gust. Toate sunt gata de servit.

Kali Orexi!Pofta buna!

Kalo Sabbatokuriako!Weekend minunat!