Acest fel de mâncare care este posibile să devină în curând și preferatul dvs., este înrădăcinat în tradiție și este plin de arome.
Dar ce este Çilbir? Çilbir, pronunțat chil-burr, este una dintre cele mai populare rețete de mic dejun din bucătăria turcească. Sunt pur și simplu ouă poșate peste un pat de iaurt amestecat cu usturoi și stropite cu un sos de unt condimentat. Asigurați-vă că utilizați iaurt gros și scurs (cam ăn genul celui grecesc de la noi), deoarece doriți să fie întins într-un strat gros la baza vasului. Puteți folosi chiar și labneh dar diluat cu puțin suc de lămâie.
Pentru sos, unii folosesc ulei de măsline sau un amestec de ulei de măsline și unt, dar rețeta tradițională cere un unt bogat condimentat. Folosiți vă rog la această rețetă unt clarificat -Ghee sau Beurre noisette care este de fapt unt prăjit/unt brun (acest sos de unt franțuzesc, deși poartă numele de unt de alune de pădure, nu conține nicio alună de pădure. Numele său descrie, de fapt, aroma plăcută de alune de pădure prăjite care se dezvoltă după ce este caramelizat untul).
Ardeiul de Alep comun în Orientul Mijlociu, este ingredientul cheie al untului pentru această rețetă.
Cum se servește Çilbir
Completați masa cu pâine prăjită. Este perfectă pentru a culege fiecare ultimă picătură delicioasă de ouă, iaurt și unt.
Ingrediente: A. Pentru suportul de iaurt: 1 cană iaurt
grecesc simplu - la temperatura camerei, 1 cățel de usturoi, 1 linguriță coajă
de lămâie, 2 lingurițe suc
proaspat de lămâie, 2 linguri de mărar
proaspăt tocat grosier ( Nu vă zgârciți cu mărar.
Puteți folosi un amestec de ierburi pentru a acoperi çilbir, dar mărarul este
esențial. Nu numai că se sprijină în tradiția acestui fel de mâncare, dar nuanțele
sale citrice și ușor dulci, pământești îl fac o pereche de vis cu aroma și
condimentul notelor aromatice din jur.), 1/4 linguriță sare
marină neiodată fină, 1/2 linguriță
piper negru măcinat/B. Pentru sosul de unt condimentat: 1/2 cană
Ghee (sau unt nesărat tăiat în bucăți), 1 lingură ardei
iute Alep măcinat, 1/4 linguriță
chimen măcinat/ C. Pentru ouăle poșate: 1 lingură oțet alb
sau suc de lămâie, 4 ouă mari/ D. Ierburi proaspete, cum ar fi mărar, mentă sau pătrunjel,sare, lipie turcească sau covrigei pentru servire