miercuri, 5 martie 2025

Çilbir (Ouă în stil turcesc)

Acest fel de mâncare care este posibile să devină în curând și preferatul dvs., este înrădăcinat în tradiție și este plin de arome. 

Dar ce este Çilbir? Çilbir, pronunțat chil-burr, este una dintre cele mai populare rețete de mic dejun din bucătăria turcească. Sunt pur și simplu ouă poșate peste un pat de iaurt amestecat cu usturoi și stropite cu un sos de unt condimentat. Asigurați-vă că utilizați iaurt gros și scurs (cam ăn genul celui grecesc de la noi), deoarece doriți să fie întins într-un strat gros la baza vasului. Puteți folosi chiar și labneh dar diluat cu puțin  suc de lămâie. 

Pentru sos, unii folosesc ulei de măsline sau un amestec de ulei de măsline și unt, dar rețeta tradițională cere un unt bogat condimentat. Folosiți vă rog la această rețetă unt clarificat -Ghee sau Beurre noisette care este de fapt unt prăjit/unt brun (acest sos de unt franțuzesc, deși poartă numele de unt de alune de pădure, nu conține nicio alună de pădure. Numele său descrie, de fapt, aroma plăcută de alune de pădure prăjite care se dezvoltă după ce este caramelizat untul). 

Ardeiul de Alep comun în Orientul Mijlociu, este ingredientul cheie al untului pentru această rețetă. 

Cum se servește Çilbir


Completați masa cu  pâine prăjită. Este  perfectă pentru a culege fiecare ultimă picătură delicioasă de ouă, iaurt și unt. 

 

 

Ingrediente: A. Pentru suportul de iaurt: 1 cană iaurt grecesc simplu - la temperatura camerei, 1 cățel de usturoi, 1 linguriță coajă de lămâie, 2 lingurițe suc proaspat de lămâie, 2 linguri de mărar proaspăt tocat grosier ( Nu vă zgârciți cu mărar. Puteți folosi un amestec de ierburi pentru a acoperi çilbir, dar mărarul este esențial. Nu numai că se sprijină în tradiția acestui fel de mâncare, dar nuanțele sale citrice și ușor dulci, pământești îl fac o pereche de vis cu aroma și condimentul notelor aromatice din jur.),  1/4 linguriță sare marină neiodată fină, 1/2 linguriță piper negru măcinat/B. Pentru sosul de unt condimentat: 1/2 cană Ghee (sau unt nesărat tăiat în bucăți), 1 lingură ardei iute Alep măcinat,  1/4 linguriță chimen măcinat/ C. Pentru ouăle poșate:  1 lingură oțet alb sau suc de lămâie, 4 ouă mari/ D. Ierburi proaspete, cum ar fi mărar, mentă sau pătrunjel,sare, lipie turcească sau covrigei pentru servire

Mod de preparare:  I.Faceți baza de iaurt: puneți iaurtul la temperatura camerei într-un bol mediu. Radeți usturoiul direct în iaurt. Adăugați coaja de lămâie, sucul, mărarul, sarea și piperul. amestecați pentru a combina. Puneți deoparte. II. Pregătiți sosul de unt condimentat: Topiți Ghee (untul) într-o cratiță sau o tigaie mică la foc mediu-mic, învârtind tigaia din când în când, până când untul capătă o culoare aurie deschisă și face spumă, aproximativ 2 minute. Continuați să gătiți untul până când majoritatea bulelor se sting, miroase a nuci și capătă o culoare maro deschis-alune, încă aproximativ 3 minute. Luați de pe foc. Amestecați ardeiul de Alep și chimenul. Transferați într-un bol și lăsați deoparte. ( Este bine de tăiat  untul în bucăți deoarece va ajuta la topirea și rumenirea uniformă). III.  Poșați ouăle: Aduceți o oală mare cu apă la fiert la foc mare. Adăugați oțetul. Reduceți focul. Apa nu trebuie să clocotească când gătiți ouăle. Faceți un turbion cu o lingură în apa și spargeți oăle în  apa clocotită, lăsând până când albușurile sunt tari și gălbenușul este întărit, dar încă moale, 2 până la 3 minute. Scoateți cu o lingură cu fantă și transferați pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie. IV.  Pentru asamblare, împărțiți iaurtul între două boluri sau farfurii puțin adânci. Puneți două ouă poșate în fiecare, apoi puneți deasupra cât doriți din sosul de unt condimentat. Stropiți cu ierburi și sare. Serviți cu covrigi turcești sau lipie. Nu vă recomand să faceți sosul de unt sau ouăle înainte, deoarece vor avea cel mai bun gust în ziua respectivă.

Spor la treabă și poftă bună!