joi, 19 februarie 2015

Piept de rata cu sos de portocale

Ingrediente:

Un pachet cu piept de rata taiat pe din doua ( aprox. 300 gr.), 2 cepe albe potrivite ca marime taiate fin, 3 portocale rosii de suc+3 portocale de suc normale+1 portocala bio mai maricica care sa poata sa fie taiata in rondele si de la care radem coaja, 1 pahar de coniac de calitate, 2-3 lingurite sos de soia, 1 lingura zahar brun topit in putintica apa, 1 lingura miere, 2 lingurite otet balsamic, sare de mare neiodata si piper proaspat macinat, 2 frunze de dafin, amestec de ierburi Provence, o cana supa de pui, 50 gr. unt,.
Mod de preparare:


Scoateti  pieptul de rata din frigider cu ceva timp  inainte de a incepe  prepararea ca sa ia  temeperatura camerei. Atentie trebuie sa ramana cu pielea pe el. Sarati-l si piperati-l dar dati-l si cu ierburile pregatite pe partea cu carnea. Crestati cu un cutit pe partea cu pielea pentru ca  grasimea sa se poata  scurga cu usurinta in tigaie. In tigaia rece -(ATENTIE daca puneti in tigaia deja incalzita caldura va sigila porii si sucurile in loc sa se scurga vor ramae in interior)  puneti pieptul cu partea cu pielea si grasimea  in jos. In timpul in care tigaia prinde caldura grasimea se va scurge prin taieturile facute. Eu am tinut carnea cam 7-8 minute pe partea cu piele si vreo 3 pe cealalta parte (teoretic se intoarce de pe partea cu piele cand aceasta devine un picut crocanta dar nu arsa). In acest timp incalziti cuptorul la temp. maxima. Luati bucatile de piept de rata cand sunt gata din tigaie si asezati-le intr-un vas termorezistent de sticla pe care dati-l la cuptor micsorand si temperatura la jumatate. Eu l-am tinut la cuptor cam 20 minute intepand din timp in timp ca sa vad daca este patruns (adica atunci cand nu mai iese zeama).  Cand este gata scoateti tava din cuptor (daca o lasati inauntru s-ar putea usca prea mult preparatul), puneti un picut de unt pe fiecare bucata lasati la odihna cam 5 minute.

Informatii:
  1. in sange, (atentie prea in sange nu prea este placut la gust)
  2. mediu 
  3. bine facut. 
  4. Foarte bine facut (atentie in acest caz carnea se poate intarii si poate sa devina greu de mancat)
 Cartile de bucate dau ca timpi  la o temperatura de  200 de Gr. C.  dupa cum urmeaza:
  1. 6-7 minute pentru in sange
  2. 9-10 minute pentru mediu 
  3. 12 -14 minute pentru bine facut.
Va repet insa eu l-am tinut cam 20 minute si a fost perfect, dar nu luati timpul meu de bun ci mergeti pe intuitia si mana dvs de bucatar(easa) si mai ales in functie de cuptor.

Ultima etapa este prepararea sosului. In tigaia in care ati perpelit pieptul caliti usor ceapa taiata fin. Stingeti cu sosul de soia dupa care repede cu coniacul (atentie la flacara de flambare). Cand s-a evaporat alcoolul puteti adauga zeama in care ati topit zaharul dar si otetul, adaugati sucul de portocale, sare, piper, ceva ierburi, foile de dafin si fierbeti cam 15 minute sau pana cand sosul mai scade si se mai ingroasa. Acum puteti adauga mierea. Atentie mierea nu trebuie sa stea prea mult la caldura ci doar cat este necesar sa se contopeasca cu celelate arome. Adaugati supa de pui si mai dati in cateva clocote. Acum puteti adauga si coaja de portocala rasa (atentie spalata bine si de la o portocala bio netratata). Cand este gata luati de pe foc.


Montarea farfuriei:

Dupa ce a stat la odihna cu untul deasupra taiati in felii cam de latimea unui deget pe care le stropiti din belsug cu sosul  tocmai pregatit. Eu am servit alaturi de cartofi prajiti si cu niste rondele de portocala ( de la cea de la care am ras coaja),trase un pic la tigaie in putin unt ca decor.


Spor la treaba si pofta buna!