vineri, 15 mai 2020

Ψητές σαρδέλες-Psités sardéles-Sardine la cuptor




Ingrediente: 1 kg. sardine ( este bine să-i rugați pe cei de la magazin să vi le curețe),  100 ml. vin alb,  zeama și coaja rasă de la 2  lămâi bio, 100 ml. ulei de măsline extravirgin,  sare marină neiodată+piper proaspăt măcinat cât considerați, 2 ardei iuți tăiați mărunt, oregano uscat după ochi,  3 fire de usturoi verde și tot atâtea de ceapă verde tăiate mai măricel, o lămâie bio tăiată felii


subțiri, 3-4 roșioare tăiate felii, ceva pătrunjel proaspăt; Pentru servire pe lângă garnitura de cartofi fierți la abur, stropiți cu ulei e măsline și presărați cu pătrunjel proaspăt: 1 roșie tăiată în cubulețe,  pătrunjel tocat fin, ceva ulei de măsline, 1 lămâie tăiată în felii,sare și piper după gust
 

Mod de preparare:  Curățați sardinele ( dacă nu a facut-o magazinul). Clătiți peștele sub apă curgătoare și lăsați să se scurgă bine la frigider. Într-un bol combinați vinul, sucul de lămâie, uleiul de măsline, oregano, sarea și piperul.  Puneți peștele într-un vas termoizolant de sticlă, stropiți cu marinata făcută în prealabil și lăsați să se marineze 30 de minute la temperatura camerei. Scoateți apoi adăgați printre pești ceapa și usturoiul, ardeii iuți, iar pe deasupra așezați feliile de lămâie, cele de roșii și presărați pătrunjelul. Puteți să mai dați un praf de sare și piper.Acoperiți cu hartie de copt vasul și apoi cu folie de aluminiu. Preîncălziți cuptorul la maxim, după care reduceți la jumătate și dați vasul la cuptor pentru circa 30 de minute.  Scoateți din cuptor și dați rapid la servit alături e garnitura pregătită. Alături să avem roșii presărate cu ulei de măsline sare,piper și pătrunjel fin tocat dar și felii de lămâie.


Spor la treabă și poftă bună!