sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Moussaka varianta light a la Papagheorghiu

Ingrediente:
  1. Pt. partea de legume: ulei de măsline, atât pentru tava cât și pentru stropirea legumelor, 2 cartofi taiati in felii subțiri, 3 cepe tăiate în felii subțiri, 2 vinete tăiate în felii subțiri, 2 dovlecei mijlocii, taiati în felii subțiri, sare marină neiodată și   piper măcinat, cimbru. 
  2. Pentru amestecul de carne tocată:  ulei de măsline, pentru înăbușire, 3 cepe tocate, 1 cățel de usturoi tocat, 500 gr. carne tocată (vită+porc), sare marină neiodatăm  piper măcinat,  o jumătate linguriță scorțișoară,1 vârf de cuțit de cuișoare pisate, o jumătate linguriță chimen pisat,  1 lingură pastă de tomate , o cana roșii tocate, mărar , pătrunjel, oregano. 
  3. Pentru sosul Béchamel: 700 ml. lapte, 2  ouă cu sau fără albuș,   100 gr. făină, 100 gr. unt,  piper măcinat,1  vârf de cuțit de nucșoară rasă, 100 gr. Kefalotyri sau parmezan ras.

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 200 grade C.

A. Partea  legumelor: Se unge o tava de copt  cu ulei de măsline. Se curata cartofii si ceapa si se taie in felii subtiri-rondele. Se transferă într-un castron. Se stropesc cu ulei de măsline. Se condimentează cu sare, piper și  cimbru. Se amestecă bine. Se întinde într-un singur strat pe fundul formei de copt unsă cu ulei si tapetată cu pesmet.    Se dă la cuptor timp de 20 de minute, până când se înmoaie și  se  auresc. Se taie in feliii subțiri vinetele se sareaza si se lasă sa iși lase zeama după care se storc bine. Se transferă apoi într-un castron. Se stropesc cu ulei de măsline, se condimentează cu sare, piper si cimbru. Se pun in tavă peste stratul anterior.  Se dă iarăși la cuptor timp de încă 20 de minute. Se taie dovleceii în felii subțiri. Se stropesc cu ulei de măsline, se condimentează cu sare, piper și cimbru. Se pun in tavă peste straturile anterioare si se coace timp de încă 20 de minute .
B. Parte de carne:  Se toarnă o cantitate mică de ulei de măsline într-o tigaie. s înăbușe ceapa. se adaugă un cățel de usturoi tocatși se amestecă. Se sotează până când se înmoaie și devine ușor aurie.   Se adaugă o jumătate linguriță de scorțișoară și un praf de cuișoare. Se amestecă și se sotează.  Se adaugă 1 lingură de pastă de tomate. Sotăm în continuare. Se adaugă carnea  si ierburile precum și sarea și piperul. Se amestecă sotând in continuare. Se adaugă  roșiile tocate. Sotati timp de 5-10 minute sau până când cea mai mare parte din lichid se evaporă. Amestecul ar trebui să fie destul de uscat. Puneti deoparte.
C. Pentru sosul Béchamel: Se pune o cratiță  la foc mediu pe o sită. Se adaugă untul. De îndată ce începe să se topească  se adaugă făina și se începe amestecarea in sens invers acelor de ceasornic ca la sotare. Incepeți  a adăuga laptele încet și în tranșe mici. Bateîi în mod continuu de-a lungul acestui proces astfel încât să nu  se formeza cocoloașe în amestec. De îndată ce prima tranșă de lapte este absorbiăt în făină, puteți adăuga următorea tranșă. Se repetă procesul până când tot laptele a fost adăugat și complet încorporat în amestec. Atunci când sosul începe în cele din urmă să fscă bule vei știi că este gata. Ar trebui să fie netedă, cremoasă . Luati de pe foc  și adăugați piperul proaspăt măcinat, nucșoara, parmezanul-kefalotyri ras si  ouăle. Se amestecă bine și se pune deoparte.
D. Asamblarea: Se adaugă 1/3 din sosul Bechamel la amestecul de carne tocată. Se amestecă împreună pentru a da o consistență lipicioasă, care va ține compoziția legată  atunci când servim și mâncăm. Se întinde  apoi carnea peste straturile de legume. Se toarnă sosul Béchamel peste umplutura de carne. Utilizați o spatula pentru a netezi partea de sus iar la sfârșit  presarați cu niște parmezan ras. Se dă la cuptor timp de 25-30 minute sau până capătă o culoare aurie.   Nu se scoate imediat din cuptor. Se lasă să se răcească lent timp de cel puțin 1 oră. Se taie apoi în bucăți și se servește cu tzatziki sau iaurt de oaie.

Poftă bună și spor la treabă!