vineri, 10 decembrie 2010

Moussakas (Musaca greceasca cu cartofi vinete si dovlecei)

Ingrediente:

1.5 kg carne tocata amestec vita si oaie, 3 cepe rosii  mari, o cutie rosii decojite (sau 5-6 rosii proaspete date pe razatoare),3-4 cartofi albi mari, 1 vanata aricica sau 2 mai mici, 2 dovlecei, sare si piper dupa gust, 1 lingurita scortisoara, 1 nuca de nucsoara, 1 legatura patrunjel tocat fin, o legatura de busuioc (sau o lingura de busuioc uscat), o lingura de oregano,1/4 ceasca ulei masline extravirgin, o cana vin rosu; pt. sos bechamel: 1/2 l lapte, 3-4 linguri faina,50 gr.unt, 1/4 nuca nucsoara, kefalograviera sau alt cascaval tare dat pe razatoare.

Mod de preparare:

Se caleste un pic ceapa taiata marunt , se adauga carnea tocata si se continua amestecarea pe foc pana ce carnea se face pe toate partile,se aduga rosiile si vinul, patrunjelul, busuiocul si oregano se condimenteaza cu sare piper si nucsoara si se tine la foc domol 45-50 minute (atentie sa nu scada prea tare sucul, puteti sa mai adaugati un picut de vin).Se ia dupa fos si se lasa sa se odihneasca. In acest timp taiati legumele rondele nu foarte groase ( vinetele si dovleceii saratii un pic si lasati-i in farfurie sa-si lase zeama dupa care ii stoarceti prin presare) si prajitile usurel pe amandoua fetele in ulei de masline. Incepeti formarea Musacalei, ungeti tava cu ulei de masline si tappetati-o cu putin pesmet, puneti un strat de cartofi, unul de carne peste un pic de bechamel, un strat de vinete iarasi carne si bechamel , un strat de dovlecei si unul de carne si continuati tot asa pana ajungeti la marginea tavii cu 2 degete dedesupt. Deasupra turnati sosul Bechamel si dati la cuptorul incins pentru 1 ora. Este mai buna a doua zi de la preparare dar o puteti manca si calda proaspat facuta.

Kali Orexi-Pofta Buna !