joi, 15 decembrie 2011

Paella Valenciana


Ingrediente:


1/2 ceasca ulei de masline extravirgin cu mirodenii in el, 500 gr. carne pui/vita sau amestec, 1 ardei verde si unul rosu, 500 gr. mazare amestecata cu morcovi (se gaseste congelata), 1 capatana de usturoi, 1 ceapa mare, 4 rosii, 200 gr fasole verde sau galbena pastai, 1/5 lingurita boia afumata, 1/2 lingurita sofran, un varf de cutit praf de chili (depinde cat va place de condimentat ca si boia este foarte iute, eventual puteti elimina chili), rozmarin, cimbru, sare marina neiodata si piper proaspat macinat dupa gust, 1 pahar de vin alb sec si unul de zeama de carne, 250 gr. orez.

Mod de preparare:


Intr-o paellera sau o tigaie mare ca diametru, un pic adanca si cuprinzatoare incalziti uleiul de masline, dupa care sotati carnea (asezonata in prealabil cu sare, piper si cimbru macinat. Cand s-a colorat pe toate partile puteti adauga intai ceapa dupa care legumele in tigaie, iar la sfarsit usturoiul, rosiile taiate cubulete, fasolea facuta bucati mai mici , boia, praful de chili, sare si piper.
Cand toate sunt sotate, se adauga vinul zeama de carne si apa (cantitate dubla fata de orez, scazand bineinteles la numaratoare paharul de vin si pe cel de zeama de carne), sofranul si rozmarinul si se fierb pana compozitia scade la jumatate. Apoi se adauga orezul si se lasa s fiarba aproape de gata cand se indeparteaza de pe foc si se lasa la cald  sa absoarba surplusul de zeama ramas. Este foarte apreciata fiind considerata o delicatesa in Valencia  "socarrat" o coaja caramelizata care se obtine cand Paeela sta langa foc sa-si absoarba lichidul in surplus. Alaturi la servire sa aveti un vin alb sec.

Pofta Buna!