joi, 27 februarie 2025

Frittata di pasta napoletana-Frittata (Omletă ) de paste napolitane

Frittatta
Legea conservării masei spune că nimic nu este creat și nimic nu este distrus, totul se transformă! Acest lucru se regăsește și în bucătărie. Există diverse rețete care transformă resturile într-un fel de mâncare nou. Astăzi vă prezint un astfel fe pe numele lui: frittata de spaghete napolitane care este un fel de mâncare cunoscut și răspândit în toată Italia, dar tipic napolitan, special pentru a da o a doua viață resturilor de paste, îmbogățite cu ceea ce are de oferit frigiderul sau cămara. Spre deosebire de aceasta însă, frittata cu spaghete napolitane are un puternic suflet teritorial: restul de paste se amestecă cu puțin sos (chiar  ragù ), totul îmbogățit doar cu ouă și cașcaval ras! Rețeta este facută cu  paste , chiar și resturi, combinate cu ouă, sos ragu și  brânză și apoi gătite într-o tigaie în care ingredientele se vor lega și vor forma o suprafață  aurie și crocantă ! O delicatesă unică cu origini străvechi născută în Napoli pentru a recicla pastele de cu o zi înainte în vremuri de sărăcie;  De-a lungul timpului a fost îmbogățit și revăzut , devenind un adevărat clasic napolitan , pe care îl regăsim și în variantă gourmet !

Ca orice rețetă tradițională, există mai multe variante . Există varianta „albă” și cea „roșie” , adică cu sos, unii folosesc paste scurte , unii folosesc paste lungi. Eu  vă ofer rețeta originală de omletă cu paste napolitane cu o pregătire rapidă și ușoară!  Puteți alege pastele pe care le preferați, chiar dacă tradiția sugerează spaghete de calitate excelentă. Secretul unui rezultat perfect este să scurgeți pastele gătite al dente, astfel încât , atunci când sunt gătite a doua oară în tigaie, acestea să fie vii și pline! 

Ingrediente pentru o tavă de 22 – 24 cm: 350 gr. de paste preferate,    4 ouă, 4 linguri generoase Parmigiano Reggiano DOP, 80 gr. bacon afumat, 30 gr. unt, 50 ml. lapte gras, ulei de măsline extravirgin, sare marină neiodată, piper după gust

Pentru sosul de rosii: Piure de rosii 350 gr.,  o ceapa albă, busuioc după gust, sare marină neiodată după gust, ulei de măsline extravirgin după gust

 

Mod de preparare:În primul rând, fierbeți pastele al dente în multă apă cu sare. Scurgeți apoi bine și puneți-le într-un castron mare. Apoi adăugați ouăle și amestecați foarte bine cu ajutorul a doua furculite.

Adaugați parmezanul, sarea, piperul, baconul, untul tăiat în bucățele mici și amestecați din nou foarte bine. Încălziți uleiul într-o tigaie antiaderentă. Curățați și  tocați ceapa, pe care apoi o înăbușiți și apoi adaugați piureul de rosii. După ce a fiert o jumătate de oră la sfârșitul gătitului, aromatizați sosul cu busuioc și adăugați-l peste paste și amestecați. Se lasă să se racească iar intre timp se pregatește crema de ouă: într-un bol spargeți-le și adaugați brânza rasă, laptele, sarea și piperul. Bateți cu un tel pentru a amesteca totul. Turnați amestecul pe paste și  amestecați bine pentru a se combina. Se toarnă un strop de ulei într-o tigaie  cu marginea destul de înaltă, se încălzește puțin și se scufundă totul. Întindeți aluatul uniform folosind o spatulă, apoi  acoperiți cu un capac și  lasați la la foc mediu 10 minute. Odată ce timpul a trecut, folosiți o farfurie de pizza (sau un capac neted) pentru a întoarce omleta. Glisați apoi înapoi în tigaie și continuați să gătiți pe cealaltă parte încă 10 minute fără capac. Iată gata omleta dvs. cu spaghete napolitane!

Conservare/Omleta cu spaghete napolitane poate fi păstrată la frigider pentru câteva zile.

 

Spor la treabă și poftă bună!