sâmbătă, 25 octombrie 2025

Κρεατόσουπα με ρύζι με μπόλικο λεμονάκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι-Kreatósoupa me rýzi me bóliko lemonáki kai freskotrimméno pipéri-Supă de carne cu orez, multă lămâie și piper proaspăt

Supă de carne cu orez, multă lămâie și piper proaspăt
Supă de carne cu orez, multă lămâie și piper proaspăt
Ingrediente (pentru 4 porții): 600 gr. carne de vită (de preferat cu os, rasol sau pulpă), 1 ceapă albă mare, 1 morcov, 1 bucată mică de țelină (sau o tulpină de apio), 1 cartof ( pentru consistență), 100 gr. orez (de tip Carolina sau orez pentru supă), sucul de la 1–2 lămâi  (după gust), 2–3 linguri ulei de măsline extravirgin, sare marină neiodată după gust, piper negru proaspăt măcinat.

 

Mod de preparare:  A. Fierberea cărnii. Pune carnea într-o oală mare cu apă rece și un praf de sare. Fierbe la foc mic, spumând din când în când, timp de aproximativ 1–1,5 ore, până când carnea devine fragedă. B. Adăugarea legumelor. Când carnea e aproape fiartă, adaugă ceapa, morcovul, țelina (și cartoful, dacă vrei). Continuă fierberea încă 30 de minute. C. Adăugarea orezului. Scoate carnea și legumele (le poți tăia mărunt și adăuga înapoi, sau le poți pasa). Adaugă orezul spălat în supă și fierbe-l 15–20 minute, până se înmoaie. D. Finalizarea. Pune carnea tăiată bucăți înapoi în oală. Adaugă sucul de lămâie (după gust) și uleiul de măsline. Potrivește de sare și adaugă piper negru proaspăt măcinat din belșug. E. Servire. Se servește fierbinte, cu puțină coajă rasă de lămâie și verdeață (pătrunjel sau mărar).

Este o supă aromată, hrănitoare și foarte populară în Grecia iarna.

 Mai jos o varianta tradițională grecească a supei — Κρεατόσουπα αυγολέμονο, adică supă de carne cu orez, ou și lămâie (avgolemono).

 

Ingrediente (pentru 4–6 porții): 600–700 gr. carne de vită (rasol, pulpă sau cu os pentru gust mai bogat), 1 ceapă albă întreagă, 1 morcov, 1 bucată de țelină (sau o tulpină de apio), 1 frunză de dafin, 100 gr. orez alb (tip Carolina sau pentru supă), 2 ouă, sucul de la 1–2 lămâi (după gust), sare marină neiodată și piper negru proaspăt măcinat, puțin ulei de măsline extravirgin

 

Mod de preparare: A. Fierberea cărnii. Pune carnea într-o oală cu 2–2,5 litri de apă rece și sare. Adu la fierbere și îndepărtează spuma formată. Adaugă ceapa, morcovul, țelina și, dacă vrei, frunza de dafin. Fierbe la foc mic 1–1,5 ore, până când carnea devine fragedă. B. Pregătirea bazei supei. Scoate carnea și legumele. Taie carnea bucățele. Strecoară supa pentru un lichid limpede, apoi pune-o din nou pe foc mic. C. Adăugarea orezului. Adaugă orezul în supa limpede și fierbe 15–20 de minute, până e fiert. D. Pregătirea sosului avgolemono. Într-un bol, bate ouăle cu un tel până devin spumoase. Adaugă treptat sucul de lămâie, amestecând continuu. Ia apoi câte un polonic de supă fierbinte și toarnă-l încet peste amestecul de ou și lămâie, amestecând mereu (ca să nu se coaguleze). E. Finalizarea supei. Oprește focul la oală și toarnă amestecul de avgolemono în supă, amestecând ușor. Nu mai fierbe după ce adaugi sosul, doar încălzește ușor 1–2 minute. Pune carnea înapoi și condimentează cu piper proaspăt și puțin ulei de măsline. F.  Servire. Se servește caldă, cremoasă, cu arome fine de lămâie. Poți presăra deasupra puțin pătrunjel sau mărar tocat.

 

Iată varianta de tavernă grecească a supei de carne cu orez și lămâie mai densă, (aproape ca o ciorbă-cremă) mai catifelată și cu un gust intens de lămâie, exact cum o găsești în Grecia iarna sau după o noapte lungă de petrecere.

 

Ingrediente (pentru 4–5 porții): 800 gr. carne de vită (rasol, pulpă sau cu os), 1 morcov mare, 1 ceapă albă, 1 bucățică de țelină (sau apio), 120–150 g orez alb (de tip Carolina), 2 ouă mari, sucul de la 2 lămâi (sau după gust), 2 linguri ulei de măsline extravirgin, sare marină neiodată și piper negru proaspăt măcinat, puțin unt pentru un gust mai bogat.

 

Mod de preparare: A. Fierberea cărnii. Pune carnea în oală cu 2,5 litri de apă rece și sare. Fierbe încet, spumând la nevoie. Adaugă morcovul, ceapa și țelina. Lasă să fiarbă 1–1,5 ore, până carnea devine moale și zeama e concentrată. B. Pregătirea bazei. Scoate carnea și legumele. Taie carnea bucăți potrivite și strecoară supa ca să fie limpede. Pune lichidul din nou la foc mic. C. OrezulAdaugă orezul și fierbe-l 18–20 de minute, până ce devine moale și eliberează amidonul. Supa trebuie să înceapă să se îngroașe ușor — acesta e secretul texturii „de tavernă”. D. Pregătirea sosului avgolemono (ou-lămâie). Într-un bol mare, bate ouăle cu un tel până sunt spumoase. Adaugă sucul de lămâie și amestecă bine. Ia 2–3 polonice de supă fierbinte și toarnă-le foarte lent în amestecul de ou, amestecând continuu (pentru a tempera ouăle). E. Finalizarea supei. Oprește focul la oală. Toarnă încet amestecul de avgolemono peste supa cu orez, amestecând mereu. Adaugă carnea înapoi. Dacă vrei o consistență mai bogată,  pune o linguriță de unt și o picătură de ulei de măsline la final. Nu mai fierbe după adăugarea oului! F.  Servire. Servește imediat, cu piper proaspăt măcinat și, opțional, puțin pătrunjel tocat. Unii greci pun și un strop de ulei de măsline la suprafață pentru aromă.Merg perfect alături: pâine albă prăjită și măsline Kalamata.


Spor la treabă și poftă bună!