sâmbătă, 17 februarie 2018

Φάβα-Fava






Ingrediente:

1 litru de apa adusa la punctul de fierbere, 200 gr. mazare galbena uscata/fava ( se gaseste si in romania la multe magazine),  1 morcov, 1 ceapa, 1 catel de usturoi,  6 linguri de ulei de masline extravirgin,  piper proapspat macinat si sare marina neiodata fina dupa gust, 1 varf de zahar, 2 frunze de dafin, 1 cub de bulion de legume diluat in 1.200 ml. de apa, 1 crenguta rozmarin, coaja rasa si sucul de la o lamaie.

Pentru servit:

rosii chery si rondele de ceapa tinute un pic pe gratar sau trase la tigaie, ceva praf de cimbrueventual proaspat,  piper proaspat macinat, 1 lingura de ulei de masline extravirgin

Mod de preparare:

Intr-un castron cuprinzator puneti mazarea peste care turnati imediat apa clocotita amestecand usor cu o spatula de lemn pana ce se schimba la culoare apa ( puteti sa si dati in clocot fava dar eu prefer varianta data). Dupa aceasta scurgeti apa printr-o sita si lasati la o parte fava si separat zeama.  Acum pregatiti legumele: se taie morcovul, ceapa si usturoiul in felii groase si se pun intr-o tigaie adanca impreuna cu 2 linguri de ulei de masline, sare, piper, zahar si frunze de dafin sotandu-le timp de 3-4 minute fara sa le ardeti insa. In acest moment adaugati si mazarea dupa care si dati la fiert la foc mediu spre mic  pentru 15 minutec sau pana cand apa se evapora, amestecand gentil tot timpul. Cand este gata, luati de pe foc, aruncati rozmarinul și frunzele de dafin dupa care transferati intr-un blender.  Adaugati coaja de lamaie, sucul si 4 linguri de ulei de masline si amestecati pana se transforma intr-o pasta omogena .  Serviti cu rosii chery prăjite si rondele de ceapa tinute pe gratar sau trase la tigaie presarate cu ulei de masline, cimbru si piper proaspat macinat.

Pofta buna!