duminică, 2 octombrie 2011

Bitterballen- Chiftelute-Specialitate olandeza

Aceste mici bile de carne sunt frecvent servite la diverse petreceri si alte ocazii festive dar si ca aperitive luate in graba la la o bere pe strada.Olandezii le servesc de obicei cu mustar dar este posibil sa fie servite si cu o varietate de sosuri.
 

Ingrediente:

4 linguri de unt, 500 gr. carne de vita  sau manzat
tocata marunt,1 / 4 ceasca cu morcovi fin tocati, 1 / 2 ceasca ceapa fin tocata, sare marina neiodata si piper negru proaspat macinat dupa gust, ceva nucsoara proaspta rasa, 1 lingura zeama de lamaie, o legatura patrunjel fin tocat, 5 linguri faina, 1 cana de supa de carne de vită sau de lapte, 1 / 2 cana pesmet sau frimituri de  paine uscata, 1 ou, batut cu apa/lapte, ulei pentru prajit

Mod de preprare:


Incalziti o lingura de unt intr-o tigaie mare la foc moderat si gatiti carnea, morcovii, ceapa  pana cand carnea este rumenita si morcovii sunt fragezi. Scurgeti carnea printr-o strecurătoare, apoi rasturnati-o intr-un bol. Adaugati sare, piper, nucsoara, suc de lamaie si patrunjel si  amestecati bine. Lasati apoi amestecul de carne deoparte. Topiti si restul de unt intr-o tigaie la caldura moderata si  amestecati usurel faina in ploaie pentru a face un sos alb Roux. Tineti la caldura si invartiti pentru a nu se face gogoloaie  pentru 2 sau 3 minute, apoi  adaugati supa de carne de vita sau  laptele. Amestecati in mod constant, pana cand fierbe sosul si devine destul de gros.Cand este gata, combinati acest sos cu amestecul de carne, amestecand bine, dupa care dati la rece pentru cel putin 3 ore la frigider. Atunci cand s-a intarit puteti trece la facut mici bile de cam 1.5 cm diametru pe care le dati prin pesmet apoi in amestecul de ou si apa/lapte, apoi  iar in pesmet. Prajiti-le  intr-o friteusa cu cel putin 2 cm de ulei  pana cand se auresc la suprafata (atentie sa nu le ardeti) cam-2 - 3 minute. Scurgeti pe prosoape de hartie si  serviti imediat. Alaturi niste cartofi prajiti sau piure sau la cuptor si o bere rece.


Jaar!Pofta buna!