marți, 23 noiembrie 2010

Χοιρινό Fricassee με σέλινο και αυγολέμονο- Choirinó Fricassee me sélino kai avgolémono-Fricassee cu carne de porc și cu țelină tulpini,frunze și sos de ou cu lămâie



Ingrediente:
1 kg. de carne de porc (de preferinţă de pe gât ), 2 tulpini de  țelină apio inclusiv frunzele, 1/2 țelină rădăcină, 1 ceapă roșie mare tăiată mărunt și 4 fire ceapă verde tăiate mai mare, câteva foi de salată cu frunze lungi ulei de măsline extravirgin, 1 linguriță oregano uscat, sare și piper după gust,
1 cățel de usturoi, 100 ml. vin alb.
Pentru sosul de ou cu lămâie ( avagolemono):  2 ouă bătute energic sucul de la 2 lămâi, coaja rasă de la ele, sare și piper,1 lingură de faină  (opţional dacă este necesar)

Mod de preparare: Puneți o cratiță mare cuprinzătoare, la foc mare.
Încălziți 1-2 linguri de ulei de măsline  în aceasta. Tăiați carnea în bucăți mici și adăugați-le într-un bol. Spălați  carnea şi  usucați-o în prosoape de hartie. Adăugați sare, făină și amestecați până când toate bucățile de porc sunt acoperite. Transferați în cratița fierbinte și perpeliți 6- 10 minute sau până când carnea se rumenește pe toate părtile.  O scoateți acum și o puneți pe o farfurie. Adaugați ceapa uscată tăiată și cățelul de usturoi zdrobit, în sosul rămas de la prăjirea cărnii și sotați pentru 2-3 minute amestecând continuu până când se înmoaie. Acum puteți adăuga mai întâi vinul, după care  trei căni de apă fiartă peste ceapa prajită, după care  adaugați și carnea de porc, țelina rădăcină mărunțită, o parte din tulpinile de țelină, oregano, sare și piper și  lasați la foc mic pentru 45-50-60 minute sau până carnea s-a înmuiat. Scoateți și puneți deoparte. În acest timp pregătiți țelina frunze, restul de tulpini, frunzele de salată și ceapa verde. Tăiați-le pe unele în rondele pe altele în fâșii subțiri și adăugați-le în oală. Amestecați și adăgați sare și piper, după care acoperiți cu capacul, coborâți focul la mic și lăsați la foc cam încă 20 minute. Cam la jumătatea intervalului adăugați mărarul tocat fin și amestecați ușor.După aceasta adăugați carnea la loc.

Sosul avgolémono (lămâie cu ou): Într-un castron, adăugați, coaja de lămâie și sucul proaspăt stors, ouăle, sarea, piperul și amestecați bine cu un tel de mână. Adăugați încet 3 linguri de suc din cratița în care ați gătit carnea, peste acest amestec  și bateți cu telul continuu.Transferați sosul de lămâie de ou în cratița cu carnea de porc și amestecați agitând vasul. De îndată ce începe să dea un clocot, luați de pe foc. Daca sosul este prea subțire, se poate adăuga o lingură de făină amestecată cu apă căduță.

Mancarea se serveste cu cartofi prajiti sau piure și cu murături sau salată verde și deasemenea cu felii de lămâie, piper, ulei de măsline și pâine proaspătă. Este un fel de mâncare foarte apreciat în timpul iernii în Grecia și mai ales de Crăciun.
 
Spor la treabă!
Kali Orexi !