luni, 7 noiembrie 2011

Powidl-Liwanzen- Clatite din bucataria vieneza

Un desert foarte popular din bucătăria vienez "Powidl-Liwanzen" - clatite mici, cu Powidl (Powidl  tip special de gem de prune). Ca si Liwanzen, de asemenea, provine din Boemia. Combinaţia dintre cele doua delicatese este Powidl-Liwanzen. Pentru un preparat ideal este necesara o tigaie cu cu mai multe gauri in care sa se faca aceste mici clatite. O alta varianta este  plasarea unor inele de metal intr-o tigaie de clatite obisnuita .

Ingrediente pt.6-9 portii:

20 gr.  unt topit, 15 gr. drojdie de bere, 20 gr.  de zahar (pentru aluat) ,  180 ml  lapte caldut,, 130 g faina , 2 galbenusuri de ou, 2 albusuri de ou, 100 gr. unt, 100 gr. gem de prune, 100 gr.  de zahar (pentru caramelizare),un capetel pastaie vanilie, 1 / 2 lamaie (coaja rasa)
zahar pudra (pentru ornare),1 varf de cutit de sare

Mod de preparare:



Se dizolvă drojdia, zaharul si sarea in laptele caldut. Se amesteca in faina cernuta. Apoi se adauga galbenusurile de ou, vanilia, coaja de  lamaie si untul topit. Framantati, dupa care acoperiti si  lasati sa creasca timp de 1 ora la temperatura camerei.Intre timp bateti albusurile ca pentru bezea si amestecati apoi in aluat cand acesta a crescut. Intr-o "Liwanzen pan" (tigaia cu mai multe orificii), se incalzeate untul si se toarna aluatul. Se agita tigaia, astfel incat aluatul sa fie  distribuit uniform. Se lasa Liwanzen  sa se faca bine pe o parte dupa care se intorc si pe cealalta. Se iau de pe foc cand sunt gata ,dupa care le ungem pe unele cu gem de prune si le inpreunam cu jumatatiile fara gem. Caramelizati  zaharul intr-o tigaie,dupa care stropiti  peste Liwanzen. Serviti pudrate cu zahar pudra cat sunt calde.


Pofta buna!