duminică, 9 iulie 2023

Alinazik Kebab - Gaziantep, Turcia

Gaziantep este considerat a fi capitala culinară a Turciei, iar bucataria turcească ocupă un loc fruntaș la nivel mondial, prin varietate și gust ! Gaziantep (arabă: عنتاب,ʿAīntāb, kurdă: Entep sau Dîlok), cunoscut și scurt Antep, este un oraș din Turcia, în regiunea Anatolia de Sud-Est și este capitala provinciei cu același nume. Situat în apropierea graniței cu Siria este al șaselea mare oraș al Turciei. Pe lângă turci și kurzi, trăiesc de asemenea și arabi în Gaziantep. Bucătăria din Gaziantep are o influență deosebită asupra bucătăriei turcești, cu aroma sa intensă şi bogată. Pe lângă mâncărurile care datează de la turcii Oguz, există influența orașului Alep. Supele, mâncărurile din orez, kebaburile, chiftele sunt printre cele  preferate. Deserturile locale includ, în afară de baclava, pe care Gaziantep o face cea mai bună din lume, kunefe, burmali kadayif, sari burma şi piure de fistic. Gaziantep fiind renumit pentru trei specialități regionale: obiecte de gospodărie din cupru, deliciosul lahmaciun (un fel de pizza subțire) şi baclava. În bucătăria turcească kebab nu înseamnă doar doner kebab sau shish kebab cum am crede noi. În Turcia există mai multe variante iar  Alinazik este una dintre ele.  Alinazik Kebab este unul dintre cele mai delicioase kebaburi din Turcia. Se prepară din vinete coapte la grătar, făcute apoi piure, combinate cu sos de iaurt amestecat cu usturoi și apoi acoperite cu bucăți de carne miel, gătit suculent. Alinazik Kebab este însoțit în mod tradițional de pilaf de orez, legume la grătar pe alaturi sau salată Ezme care este unua dintre cele mai gustoase și picante feluri de salate din bucătaria turcească ( preparată cu roșii proaspete, ardei iute , ardei capia, ardei gras, pătrunjel, ceapă, usturoi,  sos de rodii, și mirodenii)


Ingrediente pentru Kebab de vinete Alinazik:  A.  Pentru baza de vinete: 4  vinete de preferat groase dar moi,  2 căței de usturoi, 3 linguri ulei de măsline, aproximativ 3/4 cană sau mai mult iaurt  gras cremos,  sare marină neiodată/ B.  Pentru carne:  400 gr. carne bucăți sau tocată (daca doriti puteti folosi carne bucăți sau tocată mărunt, miel sau vită), 2 linguri de unt, chimion măcinat, 2 ardei verzi,  jumătate ardei roșu dulce,  1/2 lingură  pastă de roșii și 1/2 lingură pastă ardei rosu picant,  sare marină neiodată, piper roșu măcinat și piper negru măcinat după gust,  3-4 linguri de apă fierbinte dacă este nevoie/ C. Pentru servire:  pătrunjel creț tocat fin.

Mod de preparare Kebab de vinete Alinazik: I Alegeți vinetele care sunt moi și groase, coaceți-le după ce le-ați înțepat de câteva ori cu un cuțit.  După ce ați copt vinetele, lăsați-le să se răcească puțin. Dar nu așteptați prea mult, uneori devin închise la culoare. După un timp scoateți miezul cu ajutorul unui cuțit și a unei linguri.  Dacă vinetele devin suculente, lăsați-le la scurs. Apoi tocați vinetele mărunt cu un cuțit mare.  După tocare, adăugați vinetele înntr-o tigaie cu puțin ulei de măsline și usturoi, amestecând totul, aproximativ 1 minut, nu prea mult. După aceasta, adăugați în baza de vinete  iaurt. Deoarece iaurtul este rece iar baza este fierbinte, adăugați încet iaurtul. Baza noastră de kebab de vinete este gata. II Gătit toppingul de carne. Eu am folosit carne tocată de miel: Gătiți carnea tocată în puțin unt și ulei de măsline. În timp ce carnea se gătește, tăiați ardeii, după care îi adăugați în tigaie. Apoi adăugați pasta de roșii și pasta de ardei roșu iute. Gătiți încă 3-4 minute după care adăugați condimente; piper roșu și negru măcinat și sare, chimion. Pentru a ajuta amestecul să se înmoaie, adăugați puțină apă fierbinte.  Gătiți 5 minute după care  amestecul de carne este gata. III Asamblarea bazei de Kebab de vinete și a cărnii: Puteți servi Kebab de vinete Alinazik direct în farfurii. Sau într-o farfurie mare în centru mesei din care se servește lumea. Întindeți mai întâi baza netedă și delicioasă de vinete. Iar peste adaugați kebabul de carne cu sosul lui. Alături, puteți servi ca garnitură orez turcesc pilaf și salată Ezme. Kebab-ul nostru de vinete Alinazik este gata de savurat!

Spor la treabă și poftă bună!