joi, 6 august 2015

Tort de bezea Papagheorghiu



Ingrediente:

Normal se fac  3 foi si atunci va trebuie:

6 albusuri, 6 linguri de zahar, 3 linguri cu faina de buna calitate, 250 gr. nuci macinate

Pentru. crema de vanilie:

6 gabenusuri, 6 linguri cu zahar, 300 ml. lapte, 150 gr. unt, 2-3 linguri amidon, pudra de vanilie

Pentru crema de frisca:

400 ml. smantana pt. frisca ( eu folosesc Olympus sau pe cea de la Lidl), 150 gr. zahar pudra, 150 gr. nuci zdrobite

Pentru decor:

400 ml. smantana de frisca, 700 gr. zahar pudra, 100 gr. nuci zdrobite si caramelizate

 * toata smantana de frisca se bate bine cu mixerul si se induceste cu cantitatea de zahar corespunzatoare. Puteti bate si toata cantitatea o data dupa care o separati.

Mod de preparare:

Preparare blaturi: Se incinge cuptorul la 150 grade Celsius. Albusurile se bat spuma (cu un praf de sare). Se adauga zaharul in ploaie si nu tot o data. Faina impreuna cu nucile  se adauga cand albususurile s-au intarit dar tot in ploaie sa nu se lase. Apoi rasturnati cate o treime din compozitie intr-o  forma pe care am pus hartie de copt. Puteti sa faceti operatiunea si pe fundul unei cratite intoarsa cu fundul in sus.  Nivelati bine si  dati la cuptor circa 20-25 minute (la foc mic-trebuie sa se  rumeneasca usor). Repetam pentru celelalte blaturi operatiunea.

In tot acest timp ne ocupam de prepararea cremei de vanilie. Batem energic galbenusurile dupa care le  amestecam  cu zaharul si amidonul. Apoi adaugam laptele usor caldut,  vanilia si amestecam pentru inglobare pe baie de aburi, amestecand continuu, pana la ingroasare. Cand s-a ingrosat luam de pe foc si adaugam untul in prealabil inmuiat. Lasam apoi la rece sa se odihneasca cam 30 minute.

Trecem apoi la  crema cu frisca. Batem bine frisca adaugam zaharul si nucile. Pentru un efect mai mare si un gust deosebit putem adauga si bucati de zahar caramelizat.

Cand toate sunt gata trecem la montarea tortului. Asezam pee un platou primul blat si il ungem cu o treime din crema de vanilie si o treime din crema de frisca. Repetam pana la ultimul. La sfarsit imbracam tortul realizat in frisca ramasa amestecata cu nuci  caramelizate.
Dam la rece si putem sa servim in cateva ore.
 
Spor la treaba si pofta Buna!