joi, 6 ianuarie 2011

Rizogalo (budinca de orez cu lapte)

Ingrediente:

4 cesti de lapte ,1 cana de orez cu bob lung ,2 cani cu apa ,4 linguri de zahar ,2 galbenusuri de ou ,2 linguri de faina de porumb sau amidon de porumb ,1 lingura de scortisoara macinata, 1/4 baton vanilie, 1 baton de scortisoara, 50 ml. apa de trandafiri, coaja de la o portocala rasa

Mod de preparare

 Se pune orezul intr-o strecurătoare si se spala cu multa apa rece. Se pune orezul intr-o oala cu doua cani de apa, batonul de scortisoara si se fierbe pana cand apa este absorbita de orez. In acest moment, orezul este pe jumatate fiert. Se adauga laptele si apa de trandafiri,  si se fierbe pana cand incepe să devina cremos. Se adauga zaharul, se amesteca usurel si se încerca gustul pentru a vedea dacă are nevoie de mai mult zahar dupa gust. Intre timp in 2 linguri de apa sau lapte amestecam  faina de porumb sau amidonul de porumb. Intr-un castron punem gălbenusurile de ou, batute usor, adaugam vanilie si amestecam Se adauga faina de porumb diluata si se bate bine pentru a amesteca.  Adaugam amestecul si coaja de portocala in oala cu orez si amestecam pentru inglobare. Mai fierbe timp de cateva minute si se ia oala de pe foc. Se scoate batonul de scortisoara si se rastoarna in vase mai mici,  presarandu-se cu scortisoara pudra.  Lasam sa se raceasca  mai intai la temperatura camerei si apoi in frigider pentru a fi rece înainte de a le servi. Rizogalo (budincă de orez) este servit rece. Se poate orna optional si cu Kerasi Glyko Koutaliou (dulceata de cirese) ,Neratzi Glyko Koutaliou (dulceata de portocale amare) sau cu orice dulceata va place.

Mult noroc şi bucuraţi-vă e acest desert minunat si usor de facut.