sâmbătă, 4 decembrie 2010

Μελομακάρονα -Melomakárona-Desert tradițional grecesc pentru Crăciun

Ingrediente: pentru aluat:  2,1 / 2 cești de griş fin (dacă mergeți prin Grecia luați Semolina), 1 / 2 cană de făină, 1 cană de ulei de măsline, 1 pachet de 200 gr. unt nesărat, 1 cană de zahăr brun, 1 / 4 ceașcă de brandy sau coniac Metaxa sau altul care vă place, 1 / 4 ceașcă de suc de portocale proaspăt stors, 2 linguri de coajă de portocală bio rasă, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu / Ingrediente pentru sirop :1 ceașcă de miere, 1 / 2 cană de zahăr brun, 3 / 4 ceașcă de apă, sucul de la 1 / 2 lămâie / Ingrediente pentru garnisire: 1 ceașcă de nuci măcinate fin, scorţişoară măcinată.


Mod de preparare:   Se toarnă uleiul de măsline și zahărul  în castronul mixerului și se bate până la combinare, după care se adaugă în vas praf de copt diluat în suc de portocale, brandy și coajă de portocală.  Se adaugă grişul şi făina câte un pic și se bate în continuare bine până când compoziția devine aluat moale.  Scoateţi aluatul din castron și  faceți Melomakarona în forme cilindrice aproximativ de 3 cm lungime şi puneţi-le într-o tigaie uşor unsă cu ulei pt. coacere. Cu o furculița apăsăți partea superioară a Melomakarona pentru a deveni plate și inegale. Coaceţi apoi  în cuptorul preîncălzit la  maxim pentru aproximativ 20 de minute. Scoateți tavă din cuptor și lăsați la rece. Între timp, pregătiți siropul  punând toate ingredientele într-o  cratiță mare și adâncă şi lăsați-le la fiert pentru aproximativ 10 minute, asigurându-vă că  amestecați bine până când se topește tot zahărul și se  amestecă cu mierea. Reduceți focul la minim și scăldați Melomakarona în sirop pentru aproximativ 1 minut (puteți pune mai multe deodată ca să vă fie mai ușor), după care le scoateți cu o spumatoare și le puneți pe platoul de servit. Se preasara peste Melomakarona nucă și scorţişoară .


Kala Christougenna Kieftihismenos O Kenourios Chronos! Crăciun Fericit!