joi, 26 septembrie 2019

Fileu de pește alb la cuptor cu sos de lămâie a la Papagheorghiu

Astăzi vă voi oferi o rețetă pentru o cină fantastică cu rezolvare rapidă - pește copt într-un sos de cremă de lămâie, totul făcut într-o singură tigaie! Această rețetă este bună de folosit pentru majoritatea peștilor, dar este deosebit de grozavă pentru fileurile de pește alb. Special la această rețetă este acest sos alb cremos de lămâie, care se face în aceeași tigaie în timp ce peștele se coace. Este un sos simplu, care are un gust impresionant, deoarece când peștele se coace sucurile din acesta se amestecă cu sosul de lămâie. Ce să folosiți? Dacă nu găsiți fileuri de butterfish puteți lua orice fileu de pește de aproximativ 1,5-2 cm grosime, este răspunsul. Dar atenție dacă utilizați pește congelat și dezghețat, uscați-l cu prosoape de hârtie pentru a îndepărta cât mai mult din excesul de apă. Sosul probabil ca va fi puțin mai subțire in acest caz, deoarece peștele congelat pierde mult mai mult lichid decât cel proaspăt. Acest sos nu trebuie să vă iasă deosebit de gros, el trebuie să fie un sos ușor și cremos. Consistența reală a sosului va diferi în funcție de peștele pe care îl utilizați - peștii diferiți pierd cantități diferite de apă în timp ce sunt copți. Dacă doriți cu adevărat să îngroșați sosul, scoateți peștele din vasul de copt și întoarceți-l la cuptor pentru câteva minute. Fără pește, sosul se va îngroșa rapid, așa că aveți grijă!


Ingrediente:

4 bucăți de 150- 180 gr. , file de pește alb – sau orice file de pește alb, cu grosimea de aproximativ 1.5-2 cm și fără piele și fără os. Cu cât va fi mai gros fileul de pește, cu atât va dura mai mult pentru a se coace, ceea ce va îngroșa prea mult sosul, așa că va trebui să-l subțiați cu un strop de apă, 1 legătură ceapă verde tăiată fin sau câteva cepe shalot tăiate tot așa fin, 1 linguriță muștar de Dijon – ca să îngroșăm sosul și să dăm un gust bun, 1 - 2 căței de usturoi, tocați mărunt, 300 ml. smântână lichidă de gătit, pentru a vă ajuta la consistența sosului (Se poate folosi si lapte condensat), 50 gr. unt nesărat și un pic de ulei de măsline, zeama de la ½ lămâie și coaja rasă, sare marină neiodată și piper verde proaspăt măcinat, 3 crenguțe de cimbru proaspăt, 1 ardei iute mai micuț tăiat fin, 1 pahar de vin cu apă la temperatura camerei, pătrunjel proaspăt, ceapă verde tocată mărunt și felii de lămâie, pentru servire

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la maxim. Puneți fileurile de pește facute fluture, într-un vas mai măricel și termorezistent. Presărați-le pe ambele părți cu sare și piper. Adăugați uleiul și untul într-o tigaie mare și topiți untul la foc mediu. Adăugați ceapa în tigaie atunci și sotați ușor. Se adaugă apoi cimbrul proaspăt și ardeiul iute, apoi se condimentează cu sare și piper după gust. Continuați încă 1 minut. Luați de pe foc și adăugați, smântâna, usturoiul, muștarul, sucul de lămâie, coaja de lămâie și amestecati-le, adăgând și apă. Puneți la loc la foc si dați în clocot. Presărați peste fileurile de pește ceapa și turnați apoi sosul pe desupra. Dați la cuptor și coaceți 10-12 minute, sau până când peștele este gătit. Scoateți din cuptor și transferați peștele în farfurii de servire, garnisiți cu pătrunjel, ceapă verde tocată mărunt și felii de lămâie. 


Spor la trabă și poftă bună!











Clătite peste clătite și multe rețete.


În Grecia antică de acum multe de secole, oamenii se adunau pentru a viziona spectacole de teatru. De pe scena teatrului atenian, personajele  ne vorbeau deseori și despre mâancare. Personajele comediei antice grecești (din piesele unor autori, cum ar fi Cratinus și Magnes) sunt de acord că nu există nimic mai gustos decât τηγανίτες-Tiganites! Putem concluziona că acestea nu sunt o invenție a bucatarilor moderni ci îndulceau și diminețile grecilor antici, ca un preparat preferat de mulți pentru micul dejun, fiind pregătite foarte devreme dimineața, în zori. Așa cum am mai spus, cea mai veche referință disponibilă este de la un vechi poet comic atenian, numit Cratinus, care descrie aburul care se ridica din clătitele calde dimineața; clătite servite cu miere turnată pe deasupra dar și cu  fructe și nuci. Pe insula Corfu (Kerkyra) există chiar și un festival religios pe 12 decembrie, în cinstea patronului insulei Sfantul Spiridon, când se servesc așa numitele "Tiganites tou Aghiou" adică  “Clatitele sfântului”. Rețeta antică folosea doar un amestec simplu de făină și apă. Cu toate acestea, se poate adăuga și miere - suficientă pentru transformarea unei clatite simple într-o delicatesă caldă care "ridica roua aburului", conform unuia dintre personajele lui Cratinus. Deși susanul nu este menționat explicit în textele originale, consider ca ar fi un bun supliment fiind folosit foarte des în bucatăria anticăa grecească. Tigăile de prajire au fost, deasemenea, cunoscute in Grecia antică.Ele purtau denumirea de  Tigáni (greacă: Τηγάνι ). Probabil că la începuturi nu aveau dezvoltate încă sobele de gătit, gătind pe vetre deasupra focului,  iar mai târziu dezvoltând cuptorul cu încarcare frontală. Istoricii gastronomici consideră că, grecii au dezvoltat în mod semnificativ producerea aluaturilor inclusiv cele de pâine. Cuptoarele de pâine cu incarcare frontală au fost dezvoltate tot in Grecia antică. Grecii au creat o mare varietate de aluaturi, forme de pâine și stiluri de servire a pâinii împreună cu alte alimente.
Data viitoare când vă așezați în fața unei tigăi de clătite  puteți să vă gândiți la cât de puține lucruri s-au schimbat  din timpul lui Socrate.
Aici  un link despre clătite pe tot mapamondul.


Mai jos voi da câteva variante de preparat clătite.

 
Rețeta 1

Ingrediente: 

500 ml  apă calduță, 400 gr.faină, ulei de masline extravirgin 100 ml , 1 linguriță de sare, 2 lingurițe de zahar, 1 ½ linguriță de drojdie uscată, miere de cimbru, susan și nuci la alegerea dvs.
      
Mod de preparare:


Se dizolvă drojdia în apă calduță, după care adaugați uleiul de măsline, sarea și zaharul. Adăugați apoi făina la acest amestec lichid  (Pentru a realiza un aluat corect, puneți făina puțin câte puțin în lichid și nu invers. Făina se dizolvă mai ușor și nu lasă cocoloașe. Dacă vă place și nu sunteti alergic la susan, puteți adăuga 2/3 lingurițe în aluat. Va oferi un gust deosebit, foarte caracteristic pentru deserturile grecesti).Amestecati. Lasați timp de 20-30 minute în mediu cald. Puneți pe foc tigaia de clătite și ungeți-o cu ulei de măsline, iar atunci când este incinsă bine puneți cu un polonic din aluat în mijlocul ei. Cu o spatulă neteziți spre margini și asteptați până când partea inferioară este aurie, după care veți face și cealaltă parte. Turnați miere pe partea de deasupra atunci cand clatitele sunt inca fierbinți. Puteși adăuga deasemenea și: susan, stafide sau alte fructe după plac.


Rețeta 2

Ingrediente:
    
1 cană (250 ml.) faină integrală, 1 cană (250 ml.) de lapte
1 ou, 1 lingură (15 ml) ulei de masline extra virgin, 1 lingurita praf de copt (optional daca vreti sa fie mai pufoase), ½ lingurita  sare , ulei de masline pentru prajire, miere de cimbru din Grecia ,  fructe proaspete si / sau nuci pisate sau ce va mai place

Mod de preparare:

Combinați  făina, praful de copt (opțional) și sarea într-un bol . Într-un alt bol bateți energic oul, după care adăugați uleiul de mpsline și laptele și amestecați bine. Acum puteți răsturna amestecul lichid cu porția peste amestecul de făină amestecand pentru combinarea ingredientelor. Dacă preferați o clatită mai subțire, adăugați un pic mai mult lapte la aluat. Încălziți bine tigaia de clătite punând și ceva ulei de măsline, la foc mediu.  Odată ce uleiul s-a incins puteți răsturna cu polonicul în centrul tigaii din aluatul pregătit netezindu-l apoi spre margini.  Când marginile încep să se usuce și apar bule, întoarceți pentru a se putea face și cealaltă parte. Serviți fierbinte cu unt și miere . Puteți adăuga, de asemenea, niște nuci pisate și ceva scorțișoară.


Rețeta 3
  
Ingrediente:
    
200 gr. iaurt grecesc, 2 ouă, 50 ml. ulei vegetal, un vârf de cuțit sare, putin extract de vanilie, 1 linguriță zahăr , 200 gr faină, 1 linguriâă de bicarbonat de sodiu,  50 gr. unt, sirop de miere sau miere pentru servire și  fructe sau semințe după gust.

Mod de preparare:

Într-un bol mare, amestecați iaurtul, oul, uleiul, un vârf de sare, vanilia ăi zahărul până se combină complet. Adaugați făina, bicarbonatul și amestecați ușor doar pentru a se combina, fară a amesteca ănsă prea mult. Încălziți  tigaia de clătite cu o lingură de unt și incepeți coacerea clătitelor la foc mediu la fel ca in rețetele de mai sus. (sunt gata atunci când nu se mai vor lipi de tigaie și se pot întoarce ușor). Când sunteți gata, transferați clătitele pe un platou de servire. Serviți cu miere, nuci, fructe, sau orice altceva ce vă poate plăcea.

  
Rețeta 4


Ingrediente:


250 ml. lapte, 200 ml. apă minerală cu bule, 2 ouă, un vârf de cuțit sare, putin extract de vanilie, coaja de lamaie rasă, 1 linguriță zahăr , 200 gr .făină sau cât este necesar, 20 ml. ulei masline extravirgin, 50 ml. ulei vegetal sau cat este necesar,  pentru servire miere, dulceață de visine sau alta după plac sau  fructe sau semințe după gust etc.


Mod de preparare:


Într-un bol mare, bateți energic ouale, adaugați laptele continuând baterea după care prin ploaie adaugați făina până se ingroașă un pic. Acum puteți adăuga și apa minerală, zaharul, sarea, coaja rasă de lămâie vanilia și puțin ulei de măsline (opțional puteți adăuga și scorțisoară și semințe de susan) și continuați să amestecați până se combină complet. Încălziîi  tigaia de clătite cu o lingură de ulei vegetal iar când acesta este bine încins începeți coacerea clătitelor la foc mediu la fel ca in rețetele de mai sus. (sunt gata atunci cand nu se mai vor lipi de tigaie și se pot întoarce usor). Când sunteți gata, transferați clatitele pe un platou de servire. Serviți cu dulceață,miere, nuci, fructe, sau orice altceva ce vă poate plăcea.

Rețeta 5


Ingrediente:

2 ouă separate gălbenușurile de albușe,1 cană si jumatate de făină cernută cu o lingură de mălai+1 lingură de zahăr+1/2 linguriță de praf de copt +1/2 linguriță bicarbonat, 2 căni de lapte bătut, ceva apă minerală cu bule, coajă de lamâie rasă și ceva esență de rom si vanilie.


Mod de preparare:

Începeți cu separarea gălbenușurilor de albușe. Bateți albușele până se întăresc bine după care gălbenușurile până se îngroașă. Adăugați la gălbenușuri când din amestecul de făină când laptele, când stropul de apă minerală. Când terminați, adăugați treptat și albușele si înglobați-le ușor. La sfârsit adăugați și aromele. Lasați la rece cel puțin o oră după care puteți începe prăjirea.


Rețeta 6

Ingrediente:

400 ml. lapte, 4 ouă întregi,+2 gălbenușuri separat, 1 vârf de cuțit de sare, 175 gr. făină, unt clarificat pentru uns tava.

Mod de preparare:

Ouăle +galbenușurile  și sarea se amestecă bine cu jumătate din lapte. Se cerne apoi pe desupra puțin câte puțin amestecând continuu făina. Restul de lapte se adaugă la sfârșit dar nu tot odată. Se lasă la rece 1 oră și se prăjesc în tava de clătite unsă cu unt clarificat.


Ingrediente:

Kali Orexi!



Poftă Bună!