joi, 20 ianuarie 2011

Festivalul Blogurilor Culinare

Deoarece am raspuns initiativei site-ului http://www.gustos.ro/ si m-am inscris in concursul dedicat blogurilor culinare organizat de ei va rog pe voi, cei care ma vizitati, sa mai pierdeti un picut de timp si daca va plac retetele mele sa ma votati. Aveti numai de castigat.


Iata pas cu pas ce trebuie sa faceti pentru a vota:
- sa aveti cont pe Gustos.ro
- sa va confirmati adresa de e-mail
- sa intrati pe pagina de categorii,Deserturi si Feluri Principale si sa votati blogul meu: papagheorghiu.blogspot.com sau cum apare la ei Papa Gheorghiu (sunt inscris la categoriile Desert si Feluri principale)
Puteti castiga la randul vostru multe premii: 10 premii oferite prin tragere la sorti pentru cei care voteaza, fiecare premiu va fi format din cate 8 volume din Colectia "Secrete de Bucatarie", puse la dispozitie de revista Felicia, si seturi de volume din colectia Radu Anton Roman - "Povestile bucatariei romanesti", de la Jurnalul National.
Deci va rog, daca va place, urmati acesti pasi simpli, folosind banner-ul din partea dreapta a paginii sau puteti accesa direct pagina lor de web: http://www.gustos.ro/ si urmati firul http://www.gustos.ro/concurs/fbg3/categorii.html.
Va multumesc anticipat pentru voturile voastre

Scordolea de peste

Este un preparat specific zonei dobrogene si a Deltei Dunarii.Are si influente grecesti acest preparat dar skordalia greceasca este putin diferita de ce inteleg dobrogenii sidunarenii despre acest preparat..Cuvantul scordolea vine din cuvantul grecesc \"σκορδο\" (skordo) ce inseamna usturoi. Este un preparat pentru peste ,raci dar mai ales cu peste sarat sau afumat si mai ales mult usturoi si nuci.Scordoleaua se serveste ca aperitiv. La acest preparat merge si un pahar de vin alb rece.

Ingrediente:


500 gr, cartofi albi,500 gr, peste afumat sau sarat (merge foarte bine scrumbia de Dunare) dezosat, 100 gr, unt,300 ml lapte,un galbenus,10-12 catei usturoi,200 gr nuca pisata,  sare si piper dupa gust, zeama de la 1/2 lamaie.Pentru decor patrunjel tocat marunt , boia dulce si niste ardei iuti taiati marunt



Mod de preparare:

Se fierb cartofii in coaja . Separat se fierbe pestele sarat, cel  afumat doar se se rupe in bucati potrivite Piureul din cartofi se face din cartofii calzi curatati de coaja si bine pasati (daca ati folosit peste sarat puneti din zeama in care a fiert pestele in acest piureu dar atentie apoi cata sare mai puneti, daca nu folositi laptele)  se amesteca apoi cu untul,  piperul si sare  dupa gust. Macinati bine nuca  apoi o amestecati cu usturoiul bine pisat si frecat pana s-a facut crema  si incorporati manual in piureu (nu folositi blenderul de oarece se inprastie aromele prea tare).Adaugati acum si zeama de lamaie si galbenusul de ou si amestecati bine. Acum puteti pune si pestele dezosat si taiat in bucati mititele. Unii o fac si ca pe o budinca adica un strat de piureu si un strat de peste dupa care iarasi un strat de cartofi.Oricum ati face-o deasupra garnisiti cu patrunjel,boia si ardei taiat fin si dati-o la frigider pentru cateva ore sa se aseze aromele. Alaturi serviti  o salata cu ardei capia copti  si bineinteles un vin alb sec.





Pofta Buna!