marți, 27 decembrie 2016

Prajitura de Anul Nou a la Papagheorghiu



După cum v-am mai spus, Grecia are o frumoasă tradiție pentru Anul Nou! Se numește "Vasilopita". Cei care urmează tradiția ascund cum știți o monedă de aur în tort. Ei  tăie tortul în felii  de Anul Nou,  fiecare felie fiind dedicata după un ritual străvechi inclusiv celor din familie și prietenil. Oricine  suficient de norocos poate obține moneda gasită în felia sa va avea un an foarte norocos Eu voi oferi astazi si o altă rețetă grecească de Anul Nou! 
Un An Nou fericit și un tort gustos vă doresc.

 

  Ingrediente:

Vom face trei amestecuri deci voi da ingredientele pentru fiecare.


  • Primul amestec: 300 gr. unt, la temperatura camerei, 250 gr. zahăr pudră, ½ linguriță nucșoară macinată, 2 gr. mastic pisat in piuliță cu puțin zahăr, 7 gr. mahlab (http://www.gourmetsleuth.com/ingredients/detail/mahlab), 1 lingură zahăr tos, 2 linguri faină, coaja rasă de la 1-2 portocale (dar atentie bio deoarece celelalte sunt tratate cu o substanță),    2 pachete de praf de vanilie sau 2 lingurițe extract de vanilie

  •  Al doilea amestec: 4 ouă , 75 ml. lapte gras,.

  • Al treilea amestec: 400 gr. faină,  1 linguriță praf de copt



 Mod de preparare:


Primul lucru de făcut este să incălziți  cuptorul la 180 * C.
Apoi într-un mixer, bateți untul și  zahărul pudră.  Este important ca untul să fie la temperatura camerei.   Adăugați apoi ingredientele rămase din primul amestec (în afară de coaja de portocală) și amestecați-le separat într-un blender, impreuna cu o lingura de zahăr, pana cand acestea devin  pudră. Atunci când este gata, se adaugă și coaja de portocală  se amestecă după care se   adaugă acest amestec sub formă de pulbere peste celalalt și se bate la viteză mică cu mixerul. Adăugați apoi toate ingredientele de la al 2-lea amestec, în tranșe.  După aceasta se adaugă și ingredientele din al 3-lea amestec. Se amestecă cu o lingură mare până la înglobare totală. Se unge o tavă de 25 cm, și se pudrează cu faină. Se transferă aluatul în tava de copt. Se dă la cuptor timp de 45-50 minute. Atunci când este gata, se scoate din cuptor și se pudrează cu zahăr pudră dupa care se poate servi. Și în acest tort dacă vreți puteți ascunde moneda undeva în tort înainte de a coace! Acesta va fi un An Nou norocos pentru oricare membru al familiei sau un prieten care o va găsi în felie lor !!

Spor la treabă și An nou Fericit!