sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Tarta Tatin (specialitate din Franta)


Ingrediente:

Aluat: 100 g unt, 1 galbenus, 200 g faina de patiserie, 1 varf de sare (vezi comentariul de la Pastisada)
70 ml apa rece.
Umplutura: 7-8 mere, 200 g zahar,100 g unt, 1 lamaie stoarsa



Preparare:
Se pun intr-un faina, galbenusul, un praf de sare si cele 100 g unt. Se paseaza cu o spatula.
Se framanta putin aluatul pana ce se uniformizeaza si inglobeaza toate ingredientele (daca este prea lipicios se mai poate adauga faina) dupa care se inveleste intr-o folie de plastic alimentar si se lasa la frigider cel putin o ora.
Se curata merele de miezul cu seminte, apoi se taie in felii potrivite si se toarna peste ele zeama de lamaie.
Se ia o tava rotunda pentru tarte se pune cateva minute sa se incinga la flacara mica dupa care se pune zaharul lasandu-se sa se caramelizeze usor amestecandu-se din cand in cand iar la sfarsit se ia tava de pe foc si se adauga 50 g unt.
Dupa ce s-a topit si untul, se aseaza in tava primul strat de felii de mere, se presara scortisoara apoi se mai pune inca un rand de mere astfel incat sa nu ramana spatii goale intre ele. Se adauga bucatele mici de unt (restul de 50 g) si 2 lingurite de zahar deasupra merelor.


Aluatul gata racit se intinde ca o foaie rotunda groasa dupa care se intinde peste mere apasand bine la marginile tavii cu o furculita dupa care se inteapa din loc in loc


Introducem tava in cuptorul incalzit la foc mediu si lasam aprox. o ora sau pana ce se rumeneste usor aluatul. Atentie daca merele sunt prea zemoase si lasa lichid indepartati-l cu o lingura din cand in cand. Cu o spatula desprindem usor marginea tartei in cazul in care s-a lipit de margini, punem un platou (un pic mai mare decat tava in care am copt si putin adanc) deasupra si rasturnam in el printr-o miscare brusca (atentie sa nu va stropiti cu zeama fierbinte care mai poate ramane in tava ). 


Se serveste rece adaugand putina frisca naturala batuta proaspat.
Pofta buna!

Tarta Bakewell cu prune (specialitate din Marea Britanie)

Ingrediente:
Pentru aluat: 100g zahar brun, 100g unt, 250g faina de patiserie, 1 ou.
Pentru compoziție: un kg prune de diverse feluri, 100 g zahăr brun, o linguriţă de mirodenii mixte pentru prăjituri (cuişoare, ienibahar, scorţişoară -  măcinate bine sau pisate intr-o piulița), o lingurița  de amidon amestecat cu doua linguri de apă rece, zahăr pudră.
Pentru umplutura de migdale: 285 g migdale întregi opărite, 50 g făină, o păstaie de vanilie, 250 g unt nesărat  moale, 250 g zahăr tos, 3 ouă mari ( bătute uşor).
Preparare:
Aluatul este unul obisnuit facut din 100g de unt si 100 de zahar, frecate bine impreuna pana s-au facut spuma dupa care am adaugat faina si un ou. Am format un aluat elastic (daca e prea umed mai adaugati un pic de faina), l-am invelit in folie alimentara si l-am lasat jumatate de ora in frigider. Dupa care l-am scos si l-am intins pe blatul de lucru  pudrat cu făină.Am uns o formă de tartă de 28 cm cu puţin unt, am căptuşiţ-o cu aluatul întins, aşezându-l aşa încât să formeze o mică ramă. Am dat la frigider pentru inca  o oră.
Între timp, se pregăteste umplutura de migdale.Se râşnnesc migdalele întregi opărite (vezi la reteta Kalo Prama) într-un robot de bucătărie până când se obţine o pulbere fină pe care o amestecam într-un castron cu făină. Despicaţi păstaia de vanilie de-a lungul şi scoateţi seminţele, folosind dosul lamei unui cuţit. Bateţi cu mixerul untul, zahărul şi seminţele de vanilie, până când obţineţi o cremă spumoasă. Puneţi înapoi în vasul mixerului amestecul de migdale împreună cu ouăle bătute uşor şi amestecaţi până ce obţineţi o pastă omogenă. Se da la frigider pentru a se întări cel puţin o jumătate de oră.
In acest timp incingem cuptorul.Coaceţi aluatul timp de circa 10 minute sau până când se rumeneşte uşor. Scoateţi din cuptor, lăsând cuptorul să meargă. Rupeţi prunele în jumătăţi şi scoateţi sâmburii. Tocaţi fin jumătate din ele şi puneţi-le într-o cratiţă împreună cu zahărul vanilinat şi mirodeniile mixte. Fierbeţi la foc mic până când se înmoaie, căpătând consistenţa unui gem, după care încorporaţi amidonul şi fierbeţi înăbuşit până ce se îngroaşă. În timp ce se fierb prunele, tăiaţi restul jumătăţilor de prune în sferturi şi maceraţi-le timp de 5 minute stropindu-le cu  bradny si zahăr pudră - vor deveni suculente, lucioase şi delicioase. Transferaţi cu grijă gemul peste aluatul din formă, întinzându-l bine pe toată suprafaţa. Întindeţi umplutura de migdale peste gemul de prune. Aranjaţi prunele pe suprafaţa umpluturii de migdale apăsându-le uşor. 
Coaceţi tarta în cuptorul preîncălzit timp de circa 3/4 oră, punând o tavă pe raftul de sub tartă, în caz că da pe afara. După ce este bine pătrunsă şi brun-aurie deasupra, scoateţi tarta din cuptor şi lăsaţi-o să se răcorească.
Serviti cu frisca proaspat batuta.

Pastitsada – Carne de viţel cu paste

Acest fel de mâncare este celebru in Corfu şi Insulele Ionice. Dar este popular si în tavernele din întreaga Grecie continentală. Uneori, carnea este, tăiata în felii groase sau cuburi înainte de prăjire. Este întotdeauna servit cu paste, o indicaţie a originilor sale veneţiene.


Ingrediente

¾ kg carne manzat
2 catei de usturoi, decojiti şi tăiati în felii subţiri
2 linguri ulei de măsline extravirgin
1 ceapa mare galbena, decojita şi fin tocata
4 rosii tocate
1 lingura pasta de tomate
2 frunze de dafin
1 baton scortisoara
1/2 lingurita cuisoare
1/2 cană de vin roşu
1 lingura de oţet de vin
Sare (Atentie mare la ce sare folositi deoarece sarea produsa in Romania este integral iodata ceea ce este daunator pentru organism.Mai mult, sarea de bucatarie contine si un antiaglomerant - E536 - ferocianura de potasiu - care la peste 100 grade C se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier - si care cauzeaza reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap, ameteli si nu se recomanda consumul frecvent), piper proaspat macinat dupa gust


Pentru a servi:
350 gr macaroane, rigatoni sau alte paste
Branza rasă Kefalotiri, sau parmezan

Pregătirea

Preincalziti cuptorul. Taiati carnea in bucati mai groase.Faceti mici tăieturi în carne cu un cutit ascutit.introduceti felii de usturoi şi cuişoare în aceste gauri. Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie mare şi perpeliti carnea de mânzat pe toate partile aproximativ 5 minute sau până când se rumeneste. Scoateţi şi puneti-o pe o farfurie. Adaugati ceapa si gatiti pentru 5 minute la foc mediu pana devine lucioasa si sticloasa(atentie sa nu o ardeti). Se adauga rosile taiate cubulete, pasta de tomate (diluata cu putina apa calda), frunzele de dafin şi scorţişoara şi gatiti pentru inca 5 minute. Adăugaţi vinul şi oţetul, condimentati cu sare şi piper, amestecati bine şi aduceti la fierbere. Puneti inapoi carnea si adaugati un pahar de apa.Se acopera si se da la cuptor timp de 1 1/2 - 2 ore sau până când carnea de mânzat este patrunsa şi sosul s-a ingrosat. Doar adaugati apa mai multa, dacă aveţi nevoie de un timp de preparare mai lung. Fierbeti pastele conform indicatiilor de pe ambalaj (chiar un pic mai putin pentu a iesi “al dente”) - Pentru a servi puneti pastele fierte pe un platou, asezati carnea deasupra,turnati sosul peste paste si presarati cu branza rasa. Taiati carnea in felii mai mici la servire la masa.

Ies cam 4-6 portii depinde cat va este de foame.