miercuri, 8 octombrie 2014

Chiftelute (keftedakia) aromate a la Papagheorghiu

 Ingrediente:

 800 gr. carne de vita tocata sau un amestec de carne de vita tocata si carne de porc, felii de paine alba, fara coaja, inmuiate in lapte si stoarse bine, 2 cepe mari rase,1 rosie coapta si ferma rasa, 2 linguri otet de vin, 3 linguri de Ouzo, 1 ou, 1 lingurita oregano uscat, 1 lingura frunze proaspete de busuioc tocat marunt,  2 linguri de frunze proaspete de menta tocat marunt,1 lingura de patrunjel tocat marunt,  sare marina neiodata dupa gust, piper proaspat macinat,     ulei de masline pt.prajire ,  faina pentru pudrat.


Mod de preparare:

Pune carnea tocata intr-un bol mare si  stropeste-o cu otet si ouzo (chiftele se fac pufoase). Pune si restul ingredientelor impreuna cu painea si ierburile. Rade ceapa peste amestec astfel se va scurge si sucul. Faceti acelasi lucru cu tomatele. Condimenteaza cu sare si piper si  adauga oul. Mesteca bine. Apoi pune amestecul pe o farfurie,  acopera si da la frigider pentru a se lega  cel puțin 30 de minute. Aminti-va: cu cat amestecul ramane in frigider mai mult  cu atat mai aromate vor fi  chiftelele. Impartiti amestecul de carne în bucati mari. Faceti chiftele relativ plate, umezind varful degetelor in ouzo. Le dati prin faina și le prajiti in ulei de masline timp de 3 minute pana devin aurii. Lasa chiftelutele sa se scurga pe un prosop de hartie de bucatarie. Serveste-le cu cartofi prajiti si salata Horiatiki.


Spor la treaba si Pofta Buna! 

Salata de naut picanta in stil grecesc


O salata delicioasa in stil grecesc de care sa va  bucuratcu paine alba prajita sau cel mai bine cu Pita proaspata..



Ingrediente: 

500 gr. naut, 2 cani de ceai cu pasta de susan, 3 linguri cu  usturoi pisat,  2 lamai (suc),  1 lingura de boia de ardei, 1 lingura de piper cayenne macinat,  1/4 ceașcă de ceai de ulei de masline, sare marina neiodata dupa gust, 3 linguri de apa calduta,  1 lingura de patrunjel, tocat marunt .


Mod de preparare:
 
Puneti impreuna cu niste  bicarbonat de sodiu intr-un bol si apa cat sa cuprinda la macerat nautul peste noapte sa se umfle. Clatiti-l bine dupa care puneti-l intr-o caserola cu apa rece. Fierbeti nautul timp de 30 de minute dupa care il scurgeti si il lasati sa se  raceasca. Puneti apoi  nautul intr-un procesor de alimente si pasati-l bine. Adaugati restul ingredientelor (pasta de susan, boia de ardei, piperul cayenne, usturoiul si uleiul ) treptat cate unul pe rand in timp si amestecand continu, ca si cum ati  face maioneza. Se condimentează cu sare si piper dupa care se toarna si sucul de lamaie . In aceasta etapa tineti pe  apa calduta pentru a transforma amestecul intr-o spuma moale. Asezati  salata intr-o farfurie si garnisiti cu patrunjel, putin ulei si piper cayenne suplimentar. Bucurati-va de ea cu paine prajita sau  pita proaspata.

 
  Spor la treaba si pofta buna!