joi, 28 aprilie 2016

Tort Doboş




Tortul Dobos este un „Hungaricum”, - produs traditional unguresc, A fost realizat de  Cofetarul Dobos C. Jozsef care conform wikipedia a dorit ca tortul sa fie cat mai putin perisabil, sa reziste bine in timp , sa nu aiba nevoie de tehnici de racire speciale (care in 1884 erau destul de reduse. Tortul a fost prezentat prima dată în anul 1885, la prima Expoziţie Generală din Budapesta, iar printre primii care au gustat delicioasa prăjitură au fost împăratul Franz Josef şi soţia sa, Sissi.

Prăjitura Dobos a cucerit prin simplitatea şi eleganţa ei, în condiţiile în care, în vremea respectivă, torturile erau excesiv decorate, cu mai multe etaje şi cu cremă de frişcă, nu de unt. De altfel, tortul Dobos a fost prima prăjitură din vremea aceea care s-a realizat cu cremă de unt şi cu cremă de ciocolată.
Ca o curiozitate, Bartis Botond ne spune că celebra cremă de unt a lui Dobos s-a născut dintr-o … greşeală.
Renumitul cofetar avea un ucenic care, preparând într-o zi o cremă de unt, a pus, din greşeală, zahăr cristalizat în aceasta şi nu doar un praf de sare, aşa cum se obişnuia. Convingerea era atunci că, dacă într-o cremă de unt se pune zahăr, aceasta era ratată. Dobos Jozsef, însă, nu a aruncat ”crema compromisă” a ucenicului său, a început să lucreze cu ea şi aşa s-a născut crema de unt, care ”conţine puţină sare, dar conţine şi zahăr, care a devenit extrem de populară şi care astăzi este baza cremelor în cofetărie”.
Ingrediente:
  1. Pentru 6 blaturi: 6 ouă, 100 gr. zahăr pudră, 100 gr. făină, 35 gr. unt de cacao (se găsește la multe magazine pe net ca și masă de cacao); 
  2. Pentru cremă: 4 ouă, 200 gr. zahăr pudră, 250 gr. unt, 35 gr. masă de cacao, 1/2 baton vanilie (sau un plic de zahăr vanilat), 250 gr ciocolată menaj cu cel puțin 53% cacao, un praf de sare; 
  3. Pentru decorul caramelizat de deasupra: 150 gr. zahăr tos


Mod de preparare:


    1. Foi: bateți bine albușurile, cu jumătate din cantitatea de zahăr pudră, separat bătând și gălbenușurile cu cealaltă jumătate de zahăr pudră. Amestecați cele două, după care adăugați untul de cacao și făina și  amestecati ușurel. Foile le coaceți pe fundul unei cratițe cam de 22 cm. dată cu făină, dar atenție să nu va curgă compoziția, sau întro tavă, pe cercuri de hârtie de copt de dimenisunea de mai sus. Compoziția se întinde cu o paletă de lemn. Atenție cum dozați compoziția deoarece trebuie obținute 6 foi. Ca un sfat lăsati pe marginile cercului un pic mai grosuț deoarece când se rumenește se pornește de la exterior spre interior și să nu riscați să le ardeți pe margine.Preâncălziți cuptorul, după care lăsați-l la temeperatura medie spre jos. Puteți da acum la copt. Ca timp aproximativ 10 minute dar contează mult cuptorul așa că aruncați un ochi din când în când. 
    2. Crema :  bateți bine  ouăle cu zahărul, praful de sare și vanilia/zahărul vanilat și apoi fierbeți pe Bain Marie până se îngroașă un pic. Luați de pe foc și continuați baterea cu telul până se răcorește. Topiți ciocolata pe Bain Marie amestecând din când în când, dar cu atenție să nu o dați în clocot sau să se supra încălzească. Adăugați și masă de cacao și mai mestecați ușor. Adăugați cu grijă peste compoziția de ouă și  amestecăți până  obțineți o compoziție omogenă. Bateți apoi cu țelul sau mixerul untul până îl faceți crema după care peste el adăugați compoziția de ouă ușurel și treptat de preferat cu o lingură, amestecând lent după fiecare adăugire. Atenție, tot ce adăugați trebuie să fie la aceiași temperatura și mai ales la temperatura camerei. Când ați terminat, dați la rece crema ca să se întărească și să poată fi folosită. 
    3. Decorul-Oglindă de zahăr ars : Topiți zahărul într-o crăticioară cu coadă. Puteți amesteca din când în când, că să grăbiți topirea. Va opriți, de pe foc când s-a topit, iar culoarea este nici blondă dar  nici brună. În acest moment răsturnați pe una dintre foi (unsă cu un pic de crema în prealabil) și întindeți rapid  cu un cuțit cu lama lungă (uns cu unt), după care crestați în câte felii doriți (deobicei se fac la dimensiunea asta 12 felii). La această etapă contează viteză de lucru și modul în care sunteți organizați cu toate cele necesare, deoarece tebuie să fiți gata până se întărește zahărul care din experiență se întărește destul rapid. 
    4. Montare : Așezați primul; blat pe platoul pregătit și începeți ungerea cu crema , repetând operațiunea până la ultimul. Abea acum puteți așeza feliile de oglindă (realizate că mai sus la pct.3)  una câte una. Cu crema rămasă îmbrăcați tortul pe exterior.
    5. Când este gata îl dați la rece.



      Spor la treabă si poftă bună!