joi, 6 august 2020

Μύδια σε κρέμα σάλτσας και λευκό κρασί-Mýdia se kréma sáltsas kai lefkó krasí-Midii în sos de smântână și vin alb sec

Ingrediente:

1.5 kg de midii proaspete, 75 gr. unt+100 ml ulei de măsline extravirgin, 1 ceap[ roșie și una albă, 5-6 căței de usturoi zdrobiți, 1 cutiuță  smântână de gătit, 100 ml.  vin alb sec, amestec  de frunze/crenguțe de cimbru, pătrunjel creț, oregano, măghiran, coriandru, rozmarin cimbru, 2 frunze de dafin, sare marină neiodată și piper verde proaspăt măcinat, opțional un ardei iute.

Mod de preparare:

Se țin în apă rece ( nu prea mult că riscăm să se deschidă), se spală și se curăță midiile. Se pregătește ceapa și usturoiul și se toacă mărunt. la fel verdețurile. Într-un wok se înăbușe ceapa și usturoiul cu un  unt amestecat cu ulei care au fost în prealabil încălzite. Stingeți cu vin iar dupa ce alcoolul se evaporă adaugati ierburile, și smântâna și gătițti câteva minute la foc mic, amestecănd  ușor. Adăugați apoi midiile, acoperiți și gătiți la foc mediu 5-6 minute sau până când midiile se deschid. Aruncați midiile care nu se deschid. La sfârșit mai puteți adăuga ceva patrunjel tocat. Alături să aveți pâine proaspătă pentru sos și eventual niște cartofi fierți.

 

Spor la treabă și poftă bună!

 


        

 

Μύδια σε κρασί και σάλτσα από πορτοκάλι-Mýdia se krasí kai sáltsa apó portokáli-Midii în sos de vin cu portocale

Ingrediente:

1.5 kg. midii proaspete, 2-3  portocale de suc, 300-350 ml.vin alb sec, 75 gr. unt+ 100 ml. ulei de măsline extravirgin, 5-6 căței de usturoi măruțiți,  sare marină neiodată și  piper verde proaspăt măcinat, un amestec tocat mărunt de frunze/crenguțe de: pătrunjel creț, măghiran, oregano, coriandru, cimbru, rozmarin, tarhon (opțional dacă vă place) și  lavandă.

Mod de preparare:


Normal, ca la toate rețetele cu midii proaspete se începe cu spălare
a și curățarea lor. Nu uitați ca înainte să le țineți in apă rece cam 15 minute sa elimine nisipul ( nu prea mult că riscăm să se deschidă). Chiar dacă mă repet trebuie să aveți MARE ATENȚIE ca midiile să fie închise, dacă sunt chiar puțin deschise, le veți arunca. Într-un wok mare care să aibă și capac topiți untul amestecat cu uleiul de măsline. Înăbușiți scurt usturoiul, adaugați sare, piper și mirodenii și stingeți cu vin. Lăsați să se evapore alcoolul după care adăugați sucul de portocale. Lăsați să dea într-un clocot și apoi adaugați midiile și acoperiți wokul.Se amesteca  midiile prin răsucire sau cu o spatulă din când în cand și se lasă la foc mediu, aproximativ 10-15 minute, până când se deschid toate , iar sosul a mai scăzut un pic și s-a mai îngroșat. Se servesc rapid cu pâine proaspătă alături și eventual cu niște cartofi fierți.


Spor la treabă și poftă bună!

Αλευροπιτα (Αλευρόπιτα) Αλευροπιτα Αγινωτη-Alevropita (Alevrópita) Alevropita Aginoti-Plăcintă cu făină

Această rețetă vine din Zagori-Epirus Grecia.


Ingrediente: 350-400 gr. de  făină, 3 ouă+1 ou, 300 - 400 gr. Fetta zdrobită,  1/4 cană+1/3 cană ulei de măsline,  2 lingurițe Tsipouro,  1/2 linguriță sare marină neiodată, 2 ½ pahare de apă, piper negru proaspăt măcinat, semințe de  susan pentru decorare, 2-3 lingurițe unt, 1 linguriță  oregano - busuioc (opțional).

Mod  de preparare: Amestecați făina puțin câte puțin peste ouăle bătute energic în prealabil cu uleiul de măsline și tsipouro(cele 3), apa și condimentele. Amestecați cu mâna până când veți obține un terci  mai subțirel,dar nici apă. Adăugați în terci, jumătate din cantitatea de Feta zdrobită și frecată cu unt și cu cele opționale dacă le doriți. Dacă este prea gros, puteți adăuga mai multă apă. Ungeți cu unt un vas de lucru (cantitatea este pentru o tavă de 40/40) și turnați amestecul, întinzând astfel încât să aveți un strat subțire. Bateți oul rămas cu apă și ungeți suprafața cu o pensulă. Presara cu branza rămasă și  stropiți peste cu uleiul de măsline rămas. Dacă doriți, presărați cu semințe de susan. Se coace într-un cuptor preîncălzit la 170 gr. C., pe grătarul de la mijloc, timp de aproximativ 50minute sau  până se rumenește frumos. Alevropita este crocantă și bună fierbinte scoasă din cuptor. Pe măsură ce se răcește, va începe să se înmoaie, dar va fi totuși destul de delicioasă.

Spor la treabă și poftă bună!