marți, 15 martie 2011

Sokolata Cupcakes & Fraoula Tourta Mous-Tort de ciocolata si capsuni

Deoarece am gasit capsuni pe la magazine (la unele chiar oferte de bun simt ) m-am gandit sa fac acest tort delicios. Ies cam 12 portii la cantiatiile pe care le-am dat mai jos

Ingrediente:

Pentru blatul tortului: 8 oua,1 1 / 3 cani de zahar brun,1 ceasca de faina de patiserie,¼ cana de faina de porumb (amidon) ,o bucatica baton vanilie, un picut praf de copt, un varf de cuţit sare ; Pentru sosul de inmuiere a blatului: ½ ceasca de sirop de capsuni (de la sosul de capsuni) ;Pentru cupele de ciocolata: 15 bucati mini hartie de copt 125 gr. ciocolata menaj, 1 lingura unt clarificat, 1 lingurita ulei poate sa fie si de floarea soarelui,250 ml smantana de frisca, ce frisca si crema ramane se va folosi la dizolvarea gelatinei;Pentru sosul de capsuni: 800 de grame capsuni proaspete ,1 ½ cesti de zahar , 1/2 cana cu apa , 1 capacel de rom,3 foi de gelatina resturi de smantana si crema;Pentru umplere si decor: 500 ml smantana ,1 lingura zahar pudra, o bucatica baton vanilie , ¼ ceasca de sirop de capsuni (de la sos) ,1 picatura colorant alimentar rosu ,300 de grame branza Ricotta
, cateva capsuni.



Mod de preparare:


Pregatire blat


Se cerne faina de porumb impreuna cu faina , praful de copt si sarea. Se amesteca si vanilia (optional daca aveti se pune si un praf mastic care se face prin pisarea picaturilor de mastic cu zahar intr-un mojar).Se bat ouale si zaharul pana devin cremoase. Cu usurelul se toarna in amestecul de faina si se amesteca cu o spatula incetisor ca sa nu iasa aerul incorporat in ouale batute. Turnati apoi in doua forme de 28 cm tapetate cu hartie de copt si dati la cuptorul bine incalzit pentru aproximativ 35-40 minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul iese curat. Dati la rece apoi la odihna


Pregatirea cupelor de ciocolata


Pe Bain Marie se topeste amestecand mereu ciocolata cu unt şi ulei si se amesteca pana se topeste ciocolata. se adauga frisca si se continua amestecarea pana la consistenţa buna (sa se poata scurge). Se ia cate 1/2 lingurita si se ung formele dupa care se dau la frigider.


Pregatirea sosului de capsuni


Se spala, se taie in bucati mai mici si se pun intr-o tigaie neaderenta pe foc micut invartindu-se pana se inmoiae. Se adauga apa, zaharul si romul si se fierbe timp de aproximativ treizeci de minute, amestecsnd din cand in cand, pana cand siropul este gros. Se ia apoi de pe foc si se lasa la racit.Se stecoara apoi sosul racit se da de- o parte 1/4 iar restul se pune in mixer si se face piureu.Puneti foile de gelatina intr-un castron si acoperiti-le cu apa si le tineti timp de cinci minute. Incalziti smantana intr-o oala mica si adaugati gelatina fără apă. Se amesteca continuu pe foc mic până cand nu exista urme de gelatina pe lingura. Dati la rece.


Umplerea cupelor de ciocolata


Cand sosul smantana amestecata cu gelatina s-a racit se adaugă 2-3 lingurite peste acea cantitate de 1/4 de capsuni oprita si se amesteca. Cu acest amestec umpleti 2/3 cupele si dati-le la rece..


Pregatirea de umplere si glazurare


Bateti smantana pana se transforma in frisca Adauga zaharuul pudra, vanilia, siropul de capsuni si picătura de colorant alimentar si amestecati pentru a se combina bine toate ingredientele. Scoateti jumătate intr-un castron, acoperiti cu folie si dati la frigider pentru a se folosi la decorare.
In restul de frisca adauga crema de branza/Ricotta, piureul de capsuni, siropul ramas si smantana cu gelatina si amestecati la viteza mica creascand gradual la mare viteză pana devine pufos si neted.

Punerea tortului in opera


Taiati fiecare blat cu un cutit ascutit lung in cate două felii si umeziti-le pe fiecare cu sirop de capsuni. Puneti prima piesă pe un platou punand inapoi si inelul care a folosit la copt. Adaugati 1 / 3 din cremă de branza si continuati cu cea de -a doua bucata de blat si a treia punand intre ele tot crema de branza,puneti si ultima bucata si ungeti bine cu crema. Dati la frigider pentru cel puţin 2 - 3 ore sau chiar mai bine peste noapte.Cu un cornet decorati cu frisca cupele de ciocolata. Decorati deasupra cu cupele de ciocolata si cu jumatati de capsuni
pe margine si cu ceva frisca in rest.

Kali Orexi! Pofta Buna