marți, 22 iunie 2021

Idei și comentarii despre gastronomia grecească

 http://gastronomy-of-archestratus.blogspot.com/p/archestratus-life-of-luxury.html?m=1

https://www.ancient-greek-products.com/food/authentic-mixture-of-spices-and-herbs-archestratos-1-leptomeries.html


Pentru mulți dintre noi,călătoriile în Grecia reprezintă o ocazie buna de a intra în contact cu cultura si civilizatia greaca.Dar oare cati dintre noi cunosc cultura culinară elena?Si pentru ca o vacanta aici reprezintă si posibilitatea de a savura bunătăți locale traditionale, va propun ceva despre aceasta cultura.

Știați că Archestratos  a scos,în 330 IHr, prima carte de bucate din istoria omenirii?Cartea era,de fapt, descrierea meniurilor frugale pe care grecii le aveau în acele timpuri.Peste,fructe,ulei de măsline,leguminoase,grâu si nelipsitul vin.Si cum asezarea Greciei este la confluenta culturilor europene si orientale, asta se sumte si în arta culinară. Amestec de european si oriental .Spre deosebire de bucatariile altor tari, cea greceasca nu are la baza procedee sofisticate. Acest lucru nu se traduce insa prin lipsa diversitatii.

Ouzo, mousaka sau salata cu branza feta pot parea adevarate clisee ale bucatariei grecesti. Daca ai ajuns in Grecia, nu te rezuma insa numai la ele. Localnicii te vor ajuta bucurosi sa le cunosti tara, dincolo de ceea ce poate fi citit in ghidurile turistice

De departe insa, ingredientul care defineste cel mai bine bucataria greceasca este uleiul de masline. Il regasim in numeroase retete gustoase, chiar si in deserturi.

Grecii au aromele lor favorite: foi de dafin, ceapa, usturoi, menta si oregano sunt doar8 cateva dintre elementele care adauga un plus de gust mancarurilor grecesti. In numeroase preparate, regasim si mirodenii dulci, precum nucsoara, cuisoarele si scortisoara, tendinta care ne indica in mod clar influenta araba si cea persana.

  Mesele grecilor nu pot incepe fara mezedes, un tip de aperitiv care are la baza legumele, branzeturile ori fructele de mare. Acestora li se adauga traditionalul tzatziki, o pasta cremoasa din castraveti si iaurt, rafinat cu sare, piper, marar si usturoi, care se cosuma in mod obligatoriu doar dupa ce a fot tinut la frigider. Se foloseste in multe preparate insa poate fi consumat si ca atare, alaturi de o felie de paine ori de carne la gratar.

  Dolmathakia este un preparat care se aseamana foarte mult cu sarmalele vegetale, in vita de vie. Numele provine de la turcescul ‘’dolma’’, care inseamna umplut. Contin un amestec de ceapa, orez, muguri de pin, ulei de masline, patrunjel, marar, piper si menta. Aroma mediteraneana isi face din plin simtita prezenta. Se serveste la temperatura camerei ori rece, pe post de gustare sau aperitiv.

  MOUSSAKA este preparata din vinete, cartofi, carne tocata si sos de rosii, la care se adauga numeroase mirodenii, este un adevarat deliciu, chiar si pentru cei mofturosi. Exista si varianta exclusiv vegetala a acestui preparat, care insa este la fel de savuroasa. Grecii, in special cretanii, consuma mousaka doar acasa. Se considera ca este un preparat de care fiecare trebuie sa se bucure impreuna cu familia, in intimitatea caminului.

  YAMISTA este un fel de mancare ce are la baza rosii si ardei umpluti cu orez si plante aromatice. Totul este acoperit cu un strat gros de branza apoi preparatul se….. odihneste la cuptor. Rezultatul este fabulos. Cea mai buna varianta a acestui preparat se mananca in Santorini. Aici, fiecare taverna adauga un ingredient secret acestui fel de mancare, care capata, este lesne de inteles, o savoare cu totul aparte.

Supele cele mai populare in Grecia poarta denumirea de avgolemono. Sunt preparate din carne, legume ori peste si ingrosate cu orez, suc de lamaie si ou. Fasolada este o supa de fasole cu mult ulei de masline, telina, morcov si rosii, pe care atat grecii, cat si turistii, o adora. Se consuma, de obicei, cu paine de casa.

  Nu trebuie ratat nici traditionalul gyros. Se poate gasi in orice fast-food ori taverna: un sandwich din carne de porc sau pui fripta, alaturi de rondele de ceapa, felii de rosii, cartofi prajiti si tzatziki. Numai bun pentru a potoli foamea atunci cand esti in miscare. Daca vrei totusi sa-ti acorzi un ragaz, iti poate fi servit si la farfurie.

Pestele si fructele de mare sunt, de asemenea, elemente care se afla la loc de cinste cand vine vorba despre mancare greceasca. Se pregatesc numeroase feluri de mancare ce au la baza vietati marine precum languste, homari, stridii, midii, crabi, caracatite, calamari si creveti.

  Daca ai ales sa-ti petreci vacanta in Corfu, vei simti din plin influentele venetiene in felurile de mancare locale. Englezii si francezii au modelat si ei specificul culinar de astazi al acestei insule. Iata cateva dintre specialitatile culinare traditionale pe care le poti savura in Corfu:

 

*      Savoro este un fel de mancare ce are la baza pestele prajit, servit cu stafide, usturoi, orez si rozmarin. Ti se pare o combinatie nepotrivita? Nu este asa, pentru ca amestecul de picant si dulce ofera preparatului un gust deosebit.

 

*      Soffrito este un alt preparat specific corfiot, care isi are originile in perioada dominatiei venetiene si franceze. Are la baza carne de vitel, usturoi, ardei gras si sos alb. Este servit cu sos alb alaturi de paste ori piure de cartofi.

 

*      Pastitsada este o delicioasa tocana de cocos, preparatul vedeta la orice sarbatoare sau festival. Se gateste cu rosii proaspete, vin alb, usturoi, ceapa, boia de ardei si scortisoara. Este servita cu paste. Reteta are origini venetiene iar corfiotii o savureaza si la pranzul de duminica.

 

La fel ca numeroase insule grecesti, si Mykonos se mandreste cu preparate traditionale. Daca ai ajuns aici, nu rata Louza, un sortiment de salam preparat din file de porc, condimentat cu ierburi, piper si sare. Cimbrul salbatic este cel care adauga un plus de savoare preparatului.

 

Nici capitolul dulciuri traditionale nu trebuie neglijat. Mult iubita baklava greceasca, cu alune, nuca ori in amestec de ciocolata este un deliciu, nici mai mult, nici mai putin. Tot in, poti savura loukoumi, un sortiment de rahat disponibil in mai multe arome. Sa nu uitam nici halvaua greceasca. Este foarte buna si diferita de cea turceasca. Aveti de ales dintre cea cu cacao, vanilie, fistic, alune si nuci.

 

Iti petreci vacanta in Zakynthos si esti amator de dulciuri? Atunci, nu rata mandolato, un sortiment de nuga greceasca, a carei compozitie are la baza migdale prajite si miere. In plus, textura nu este deranjant de lipicioasa. Un alt desert care are la baza migdalele este mantoles. Este, pe buna dreptate, favoritul copiilor.

 

Un desert traditional pe baza de migdale poti savura si in Mykonos. Amigthalota este un produs de patiserie in care migdalele dulci sunt vedetele. Poate fi gustat la numeroase evenimente festive.

 

Daca, totusi, vrei sa mananci si ceva cu mai putine calorii, bucura-te de diversitatea de fructe pe care o ofera Grecia. De la smochine, pepene si struguri, pana la banane, lamai si portocale, toate merita sa fie savurate. Merita mentionat si iaurtul cu miere si nuci. Acesta poate fi o varianta pentru un mic-dejun sanatos. Numeroase restaurante grecesti il au in meniu insa il poti prepara chiar tu acasa. Miere, nuci sau migdale si iaurt sunt toate ingredientele de care ai nevoie.

 

In Grecia, vinul rosu se bucura de o mai mare popularitate decat cel alb. In ultimii ani, calitatea vinului grecesc a cunoscut o imbunatatire simtitoare. In prezent, vinurile produse in aceasta tara obtin locuri fruntase la concursurile internationale de profil. Retsina, un vin alb cu o savoare deosebita reprezinta 15% din totalul vanzarilor de vin ale tarii.

O bautura digestiva bogata in grade este raki, asemanatoare cu grappa a italienilor. Nu este cinstit sa nu amintim si de ouzo, o bautura spirtoasa traditionala greceasca. Aceasta a devenit cu adevarat populara abia dupa ce Grecia si-a castigat independenta, in secoul XIX.  Ouzo este folosit si in cateva retete traditionale grecesti. Si berea merita sa fie mentionata. Este, de regula servita la halba, are preturi accesibile si un  gust deosebit. Incearca!

In Grecia, chiar si banala cafea poate fi surprinzatoare. Este foarte tare, se serveste in cesti mici, fara lapte. Grecii prefera si frappé, un sortiment de cafea racoritoare, cu lapte din belsug, servita in pahare mari.

Atât pentru astăzi.In speranta ca v am captat atenția,va urez o zi buna si vacanta frumoasa oriunde va aflati!

Kagianas(kαγιανάς) sau Strapatsada (στραπατσάδα)-Ouă jumări în stil grecesc sau un altfel de omletă

Strapatsada (în limba greacă: στραπατσάδα) este un fel de mâncare popular în multe regiuni din Grecia, datorită disponibilității și costului redus al ingredientelor sale (roșii proaspete, ouă și ulei de măsline). Se prepară  „pe loc” și se servește la prânz sau ca o gustare ușoară; dar cu toate acestea, poate fi servită și rece. Preparatul este, de asemenea, cunoscut sub numele  koskosela (în Ciclade).
Cuvântul grecesc „kagianas” (καγιανάς, pr. Kah-ghia-NAS) provine din cuvântul turc kaygana care derivă din cuvântul persan خاگینه khâgine, care înseamnă omletă.

Pregătirea strapatsada este rapidă și ușoară: roșiile tocate sau piure sunt înăbușite, într-o tigaie cu ulei de măsline și condimentate cu piper până devin un sos gros. Ouăle bătute energic sunt apoi adăugate și amestecate cu o spatulă până la gătirea lor. Brânza feta poate fi adăugată opțional chiar înainte de a opri focul (de obicei nu este necesară adăugarea de sare dacă se folosește feta). Oregano, cimbru sau alte ierburi uscate pot fi folosite ca și  condimente.

Preparatul este deosebit de popular vara, când abundă roșiile proaspete. Numele provine de la cuvântul italian „strapazzare” care înseamnă să spargi un ou și să-l amesteci în timp ce gătești. Acest preparat este ideal pentru a însoți preparatele la grătar sau poate fi un micu dejun sau chiar masa principală servită cu niște salate grecești și multă pâine la toast.


Cum se face Kagianas/Strapatsada

Cel mai bine este să tăiați cubulețe roșiile, decât să le radeți sau să le zdrobiți într-un robot de bucătărie, astfel încât să aveți câteva bucăți de roșii în tigaie. După ce le curățați și le tăiați, puneți-le într-o strecurătoare cu puțină sare presărată deasupra, astfel încât să scoateți puțină apă scurtând astfel timpul de gătire. de pe roșile proaspete se scot usor pielițele dacă le facem mai întâi o tăietură în cruce superficiala la fund și apoi le punem în apă fierbinte pentru câteva minute. Pielea va fi astfel îndepărtată cu ușurință.

Ingrediente: 1/3 cană ulei de măsline,  8 roșii mijlocii coapte, curățate și tăiate cubulețe, 8 ouă bătute energic, sare marină neiodată după gust și doar dacă nu puneți și Feta, piper negru proaspăt măcinat, 1/2 linguriță oregano, 2 frunze de busuioc, tocate mărunt (opțional), 1/2 cană feta sfărâmată (opțional).

Mod de preparare: Marcați un X pe fundul roșiilor. Puneți-le în apă fierbinte (blanching) și lăsați-le timp de 2-3 minute. Puneți-le apoi în apă rece și apoi scoateți-le coaja. Tăiați-le apoi în bucăți mici și puneți-le într-o strecurătoare cu sare până când se scurge cea mai mare parte a apei. Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie antiaderentă și adăugați roșiile. Adăugați piperul și amestecați până se evaporă toate sucurile și devine un sos dens. Se adaugă sare doar dacă nu veți pune Feta, busuioc și oregano. Adăugați acum ouăle în amestec și amestecați bine până când ouăle sunt gătite. În cele din urmă acă veți sfărâmați niște feta și amestecați. Se servește cu o salată grecească și pâine făcută la toast.

Spor la treabă și poftă bună!