luni, 11 mai 2015

Moustokouloura-Prajiturele cu must

Aceste prajiturele clasice grecesti sunt un acompaniament gustos pentru cafea sau ceai. Ele au gust distinctiv de must si  de scortisoara. Calitatea mustului determina gustul lor, deoarece Moustokouloura nu au foarte mult  adaus de zahar. Daca mustul de struguri nu este suficient de dulce, trebuie  fiert  pentru a deveni mai gros (melasa de struguri). Acesta este un element standard la toate casele traditionale grecesti.


Ingrediente:

4-5 cani faina,1 lingurita praf de copt,1 lingurita de scortisoara pudra, 1/2 lingurita cuisoare,  1/2 lingurita nucsoara rasa, 1/2 ceasca ulei de masline  extra-virgin, zahar 1-2 linguri, 3/4 ceasca must de struguri(petimezi/epsima), apa 1/3 cana, 1/4 ceasca coniac de buna calitate, 1 varf de cutit de sare de mare neiodata.

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 170 ° C. Puneti patru cani de faina, praful de copt si condimentele impreuna intr-un castron mare. Bateti uleiului de masline si zaharul impreuna intr-un castron mare pana devine o crema.
Adaugati incet mustul ingrosat in prealabil un pic si  continuati sa bateti timp de aproximativ 5-7 minute. Se adauga apa apoi si se contnua  baterea inca 5 minute. Adaugati apoi amestecul de faina peste  lichid  treptat, amestecand bine cu o lingura de lemn, după fiecare adaugare. Veti observa ca o masa de aluat va incepe sa seformeze. Framantati  in castron pana cand devine moale si maleabil. Luati  un pic de aluat,  cam de marimea unei nuci  si roluiti intr-o franghie subtire și apoi într-un cerc apasand marginile impreuna sau dati=le ce forma doriti. ..
Coaceti in tava preincalzita si unsa sau cu foaie decopt pe ea pentru aproximativ 12-15 de minute sau pana se rumenesc. Atentie sa nu le ardeti. Se lasa la rece pe rafturi in camara pastrandu-se la loc loc răcoros si uscat.
Sfaturi
Lasati sa se raceasca complet inainte de a le depozita in cosulete de uscatele sau pe farfurii.

Smochine cu miere si condimente in stil grecesc

Aceasta  gustare dulce plina de calorii este chiar mai delicioasa cu iaurt grecesc.

 
Ingrediente:

 
10-15 smochine uscate,1 capetel de baton de scortisoara ,
3 cuisoare, 1 frunza de dafin , 1 lingurita
miere de cimbru,1 cupa de migdale fara pielita, 1 cana cu ceai de  cimbru.

Mod de preparare:
 
Puneti ceaiul de cimbru intr-o cratita si  adaugati frunza de dafin, smochinele, scortisoara, cuisoarele si mierea. Adaugati doua cani de apa si  fierbeti timp de 6-8 minute. Acoperiti apoi cratita cu un capac si  continuati fierberea pana cand  smochinele se inmoaie si atrag toate condimentele.
Le serviti cu siropul lasat, migdale si o lingurita doua de iaurt (sau frisca proaspat batuta).


Kali Orexi!Pofta Buna!