marți, 4 ianuarie 2011

Flodni (specialitate evreiasca cu influente unguresti)

Ingrediente:

Pentru aluat:2 oua,100 g zahar tos,500 g faina, 200 g unt,150 ml lapte,20 g drojdie,un pic de sare.
Pentru umplutura: 200 g mac macinat,200 g nuca macinata,600 g mere rase, 400 g zahar brun, o lingurita
scortisoara,coaja de la doua  2 lamai, 400 ml lapte, 2 plicuri zahar vanilat (sau o lingurita zahar pregatit de voi in casa cum am mai prezentat),100 g stafide



Mod de preparare:

Drojdia se pune la dospit cu putin lapte caldut si o lingurita de zahar, sarea se amesteca in faina, se face o adancitura in mijlocul ei unde turnam drojdia dospita,ouale zaharul si untul topit.amestecand tot timpul. Laptele il turnam  in portii mici. si incepem sa framantam.Se face o coca mai tare. Dam  aluatul invelit in folie  la frigider pentru 2 ore sau peste noapte este si mai bine. Cand scoatem coca din frigider o impartim in 4. Intindem o foaie intr-o tava patrata, peste care punem umplutura cu mac (macul macinat, 200g zahar,coaja de lamaie, 200 ml lapte se fierb. amestecand  pana la ingrosare). Se pune a doua foaie, peste ea merele rase presarate cu 100 g zahar,amestecate cu stafidele,zaharul vanilat si un pic de scortisoara. Se pune o foaie noua, peste se pune umplutura cu nuca (se face ca cea de mac cu restul de zahar,zahar vanilat si lapte). La final se pune ultima foaie si se lasa 30-40 minute la dospit la rece. Se unge cu un ou, se inteapa cu furculita si se baga in cuptor 30-35 minute. Dupa ce s-a racit, se taie.

Pofta Buna!