joi, 23 decembrie 2010

Παραδοσιακή καρυδόπιτα-Paradosiakí karydópita - Karidopita (Prajitura cu Nuci pentru Craciun )

Karidopita este o prăjitură cu nuci, aromată  cu scorţisoară și scăldată în sirop dulce Se face în Grecia în preajma Crăciunului și  a Anului Nou. Se face cu câteva zile înainte de sărbătoare deoarece se poate păstra bine acoperită și la temperatura camerei. 

Ingrediente: Pentru blat: 7 ouă, 1 ceașcă ulei vegetal, 1 / 2 cană cu lapte , 2 cești de zahăr brun, 2 linguri brandy sau coniac, coaja de la 1 lămâie , 2 lingurițe scorțișoară măcinată, 1 / 4  linguriță cuișoare măcinate, 3. 1 / 2 căni făină patiserie (sau 2.1/2 făină +1 semolina), 2 lingurițe praf de copt, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 1 cană nuci grosolan măcinate (+încă 1/2 cană nuci jumătăți pt. decor); Pentru sirop:  2 cești cu zahăr brun,2 .1 / 2 cești de apă, o mică bucată baton de scorțișoară, zeamă  de la 1 / 2 lămâie .   

Mod de preparare: Se încălzește cuptorul la maxim. Se unge cu grăsime și făina o tavă pt. copt de 22*40 dreptunghiulară sau o tavă rotundă de aproximativ 32 cm în diametru unsă în prealabil cu unt. Într-un castron mare, folosind un mixer electric bateți ouăle până când acestea capătă o culoare galben deschis (aproximativ 5 minute). Adăugați uleiul, laptele, și zahărul și amestecăți bine. Adăugați coajă  lămâie, coniacul, scorţisoara și cuisoarele și  amestecați pană la încorporare. Într-un castron separat, cerneți făină, adăugați praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Cu mixerul pe viteză cea mai mică, încorporați apoi făină în aluat. Se amestecă, apoi în aluat, nuci  după care puteți  să opriți mixerul, o dată ce toate ingredientele sunt combinate. Se toarnă aluatul în tava de copt și se coace în cuptorul preâncălzit pentru 35-40 minute sau până când un pai de lemn introdus în  centrul  tortului iese uscat. Într-o cratiță medie ca dimensiune se adaugă zahărul, apa și scorțișoara și se aduce la fierbere până când scade fierband la foc mic neacoperit timp de zece minute până când se îngroașă puțin siropul. Luați de la căldură, scoateţi scorțișoară și  adăugați și sucul de lămâie. Se lasă să se răceasca siropul la temperatura camerei după care se scoate prăjitură din cuptor și  se toarnă cu grijă siropul răcit peste ea cât acesta este cald.  Această prăjitură este în mod tradiţional decorată la suprafață cu mai multe nuci jumătăți, dar că este opţional.


 Crăciun Fericit! Kala Christougenna Kieftihismenos!