luni, 28 martie 2011

Spetzofai paradosiako-Specialitate din Thesalia-din Peninsula Pelion

Acest delicios preparat l-am mancat in tavernele adevarate ale satelor de munte din Peninsula Pelion care are ca oras central Volos. Este o peninsula minunata care merita de vizitat si unde nici nu este aglomeratia din Paralia la plaje. Exista zona de munte cu sate atarnate pe versanti dar si o zona fantastica de plaja atat la marea Egee cat si in zona golfului.

Ingrediente
 

2-3 carnati traditionali cam 400-500 gr de oaie de preferat cu cimbru sau busuioc / vitel -se gasesc pe la targurile cu produse traditionale sau de Plescoi (reteta greceasca avea carnati taranesti de Pelion-de la munte) taiati in bucati medii,2 cepe mari taiate in bucati mai maricele, 6 ardei grasi verzi si rosii mari  taiati in fasii ,2 vinete taiate in bucati,  1 / 3 ceasca ulei de masline ,1 cana vin alb,3 rosii coapte date pe razatoare, 1 cana supa de legume,1 lingura pasta de tomate ,1 lingurita de zahar ,1 ardei chili ,1 lingurita piper rosu si negru boabe,2 frunze de dafin sare dupa gust.

Mod de preparare:


Sotati carnati pentru un pic, dupa care se adauga ceapa, ardeii si vinetele. Lasati pana se calesc dupa care adaugati vinul. Se dizolva pasta de tomate in supa de legume impreuna cu uleiul. După ce alcoolul din vin s-a  evaporat, se adauga supa cu pasta de tomate si uleiul, zaharul, ardeiul iute, sarea si piperul, frunzele de dafin. Dupa vreo 5-7 minute se adauga si rosiile date pe razatoare. Se lasa să fiarba pana cand lichidul scade si sosul se ingroasa.

Kali Orexi!Pofta Buna!