luni, 3 noiembrie 2025

Μανιτάρια σαγανάκι-Manitaria saganaki-Ciuperci saganaki

Ciuperci saganaki
Ciuperci saganaki
Μανιτάρια σαγανάκι (Manitaria saganaki) adică ciuperci saganaki este un preparat delicios, simplu și aromat, făcut cu ciuperci, roșii și brânză feta (sau altă brânză grecească).

Ingrediente (pentru 2-3 porții): 500 gr. ciuperci (champignon sau mix de ciuperci), 3 linguri ulei de măsline, 1 ceapă mică tocată fin, 2 căței de usturoi tocați, 2 roșii mari (sau 200 g roșii cuburi din conservă), 1 linguriță pastă de roșii (opțional), 1 linguriță oregano uscat, ½ linguriță cimbru (sau busuioc), sare marină neiodată și piper după gust, 100–150 gr. brânză feta (sau telemea, dacă vrei o variantă locală), puțin pătrunjel proaspăt tocat (pentru decor), un strop de vin alb (50 ml.).

Mod de preparare: A. Pregătirea ciupercilor: Curăță ciupercile și taie-le felii potrivite. B. Călirea: Într-o tigaie (ideal una de tip *saganaki*, adică mică și adâncă), încălzește uleiul de măsline. Adaugă ceapa și călește-o 2-3 minute, până devine translucidă. Pune usturoiul și ciupercile și gătește-le până își lasă zeama și se înmoaie ușor. C. Sosul: Adaugă roșiile tocate și pasta de roșii (dacă folosești). Condimentează cu oregano, cimbru, sare și piper. Adăuga și puțin vin alb, pentru aromă. Lasă sosul să fiarbă 10-15 minute, până se îngroașă ușor. D. Adăugarea brânzei: Taie brânza feta cuburi și pune-le deasupra ciupercilor, în tigaie. Acoperă și lasă 3-4 minute, până când brânza începe să se topească ușor, dar fără să se dezintegreze complet. E. Servirea: Presară pătrunjel proaspăt și servește imediat, alături de pâine prăjită sau lipie. 

Sugestie:


  • Ciupercile saganaki merg perfect cu un vin alb sec sau cu ouzo, pentru o experiență grecească autentică.
Spor la treabă și poftă bună!

 

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere