marți, 4 noiembrie 2025

Χταποδόσουπα -Xtapodosoupa-Supă de caracatiță

Xtapodosoupa-Supă de caracatiță
Xtapodosoupa-Supă de caracatiță
Χταποδόσουπα (Xtapodosoupa) adică supă de caracatiță, o rețetă simplă, dar plină de savoare, tipic mediteraneană fiind un preparat tradițional grecesc, gustos, aromat și foarte hrănitor gătit în special în zonele de coastă.

Este o rețetă simplă, dar plină de savoare, tipic mediteraneană.

Ingrediente (pentru 4 porții): 1 caracatiță de aproximativ 1 kg, 1 ceapă mare, tocată mărunt, 2 morcovi tăiați rondele, 1 tulpină de țelină (sau 1 bucată mică de rădăcină), 2 cartofi tăiați cuburi, 2 roșii mari rase (sau 200 gr. roșii cuburi din conservă), 1/2 pahar vin alb sec (opțional), 3 linguri ulei de măsline, 1 frunză de dafin, sucul de la 1/2 lămâie (după gust), sare marină neiodată și piper după gust, puțin pătrunjel proaspăt pentru servire.

 

Mod de preparare: A. Curățarea și pregătirea caracatiței: Spală bine caracatița sub jet de apă rece și, dacă nu e deja curățată, îndepărtează ciocul și ochii. Taie caracatița în bucăți potrivite. B. Fierberea caracatiței: Pune bucățile într-o oală mare, fără apă (caracatița își lasă propriul suc), și gătește-le la foc mic 20-30 minute, până se înmoaie. Dacă vrei, adaugă vinul alb în timpul fierberii pentru un plus de aromă. Scoate bucățile de caracatiță și păstrează lichidul rezultat — îl vei folosi ca bază pentru supă. C. Prepararea supei: Într-o altă oală, călește ceapa în ulei de măsline 2-3 minute, până devine translucidă. Adaugă morcovul, țelina și cartofii, apoi roșiile și frunza de dafin. Toarnă peste ele lichidul de la caracatiță și, dacă e nevoie, completează cu apă fierbinte până acoperi legumele. Lasă să fiarbă 20-25 minute, până legumele sunt moi. D. Finalizarea: Adaugă bucățile de caracatiță înapoi în supă și mai fierbe totul 5-10 minute. Condimentează cu sare, piper și zeamă de lămâie după gust. E. Servirea: Presară pătrunjel proaspăt tocat și stropește cu puțin ulei de măsline extravirgin.

 

Sfat:

 

  • Dacă vrei un gust mai „de mare”, poți adăuga la fiert o bucățică de alge uscate sau puțin fenicul.
  • Se servește caldă, cu pâine prăjită sau crutoane.

 

Mai jos o variantă modernă și mai consistentă a supei de caracatiță — inspirată din bucătăria tavernelor grecești din insule, unde se adaugă orez sau orzo (kritharaki), o paste mici în formă de bob de orez.

 

Supă de caracatiță cu orez sau orzo (Χταποδόσουπα με ρύζι ή κριθαράκι)

 

Ingrediente (pentru 4 porții): 1 caracatiță (aprox. 1 kg), 1 ceapă mare, tocată fin, 2 morcovi tăiați rondele, 1/2 ardei roșu (opțional, pentru culoare și aromă), 1 tulpină de țelină tocată, 2 roșii rase sau 200 g roșii cuburi (din conservă), 1/2 pahar vin alb sec, 3 linguri ulei de măsline extravirgin, 1 frunză de dafin, 1/2 cană orez (de tip carnaroli, pentru supe) sau orzo (kritharaki), sucul de la 1 lămâie, sare marină neiodată, piper după gust, pătrunjel proaspăt tocat pentru servire.

 

Mod de preparare: A. Pregătirea caracatiței: Curăță și spală bine caracatița, apoi taie-o în bucăți potrivite. Pune-o într-o oală, fără apă, la foc mic. Caracatița își va lăsa propriul lichid. După 20–30 minute, când e fragedă, adaugă vinul alb și mai las-o 5 minute. Scoate bucățile și păstrează lichidul (care va fi baza supei). BLegumele: Într-o oală separată, încinge uleiul de măsline și călește ceapa, morcovul, țelina și ardeiul până se înmoaie ușor.  Adaugă roșiile și frunza de dafin, apoi toarnă lichidul de la caracatiță și, dacă e nevoie, completează cu apă fierbinte (aprox. 1,5 litri). C. Fierberea supei: Când începe să fiarbă, adaugă orezul (sau orzo). Fierbe 10-12 minute, până se gătește, amestecând din când în când. D. Adăugarea caracatiței: Pune bucățile de caracatiță înapoi în oală și mai lasă la foc mic 5-10 minute, pentru a se combina aromele. Condimentează cu sare, piper și zeamă de lămâie după gust. E. Servirea: Toarnă supa în boluri, presară pătrunjel proaspăt și stropește cu un firicel de ulei de măsline extravirgin. Poți adăuga și un strop de lămâie suplimentar la servire.

Recomandare:

 

  • Se servește cu pâine prăjită și un pahar de vin alb sec grecesc (Assyrtiko sau Moschofilero).
  • Dacă vrei o textură mai densă, lasă supa să scadă puțin înainte de servire  va semăna mai mult cu un risotto de caracatiță.

 

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere