joi, 27 noiembrie 2025

Φανταστικές και πολύ λαχταριστές τηγανοκουλούρες με τυράκι-Fantastikés kai polý lachtaristés tiganokouloúres me tyráki-Gogoși sau colăcei de aluat prăjit cu brânză


τηγανοκουλούρες
τηγανοκουλούρες

Începem cu o poveste scurtă, caldă și cu un strop de fantezie, cea mai potrivită pentru dulceața, magia și jocul copilăresc al τηγανοκουλούres.

Povestea Colăceilor Lunii

Într-un sat mic de pe malul mării Egee, trăia o fetiță pe nume Iríni, cunoscută pentru râsul ei care suna ca vântul printre scoici. În fiecare seară, înainte de culcare, ea obișnuia să privească luna rotundă și luminoasă și să-i spună: 

    • Kaliníkhta, Selíni! („Noapte bună, Lună!”)

 Într-o noapte liniștită, luna i-a răspuns:

    •  Iríni, mi-e foame de zâmbete. Ai ceva dulce pentru mine?

Fetița a tresărit, dar nu de teamă. Era obișnuită ca lucrurile minunate să i se pară firești. S-a dus la bucătărie unde bunica ei framânta un aluat moale, parfumat cu vanilie și coajă de portocală.  A întrebat-o:

    • Bunico, luna vrea ceva dulce! Ce i-am putea da?
        •  Μα τι λες, κοριτσάκι μου? („Ce spui, fetița mea?”), a râs bătrâna.

 Apoi a luat un bulgăre de aluat și l-a învârtit între palme până a devenit un mic colăcel. Dacă luna cere ceva, trimitem ceva rotund, ca ea. Au prăjit colăceii în ulei, iar mirosul a umplut casa: zahăr, scorțișoară, portocală, copilărie. Iríni i-a presărat cu zahăr, a pus câțiva pe farfurioară și a ieșit afară.

  • A ridicat farfuria spre cer și a spus:
        •  Uite, pentru tine!*

 O adiere caldă a trecut pe lângă ea, iar colăceii s-au ridicat încet, încet, dispărând în lumină. Luna a strălucit mai puternic, plină și bucuroasă. Și a răspuns:

      • Mulțumesc, Iríni. În seara asta, voi lumina mai dulce.

De atunci, de fiecare dată când în sat se prăjeau τηγανοκουλούρες, luna părea puțin mai rotundă și mai fericită. Iar copiii știau că undeva, în cer, există un colțișor unde se păstrează colăceii pe care Iríni i-a oferit într-o noapte plină de magie.

Când vizitați Pelion , fiecare gospodină care vă deschide casa vă va  pregăti clătite într-o clipă , uneori dulci cu miere, alteori sărate cu  brânză feta, în funcție de momentul zilei. Magice și crocante, le veți adora pentru deliciul pe care îl capătă.

Iată o rețetă simplă și delicioasă pentru: Φανταστικές και πολύ λαχταριστές τηγανοκουλούρες με τυράκι-adică- gogoși/colăcei de aluat prăjit cu brânză, crocanți la exterior și moi în interior, în stil tradițional grecesc. 

Τηγaνοκουλούρες cu brânză
Τηγaνοκουλούρες cu brânză

Τηγaνοκουλούρες cu brânză – varianta super gustoasă

 Ingrediente (pentru 10–12 bucăți): I. Pentru aluat: 500 gr. făină albă, 250 ml. apă călduță, 7 gr. drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă, 1 linguriță zahăr, 1 linguriță sare, 2 linguri ulei de măsline, 100 gr. iaurt grecesc ( le face pufoase)/ II. Pentru umplutură: 200–250 gr. brânză sărată sfărâmată (feta, telemea sau mix), piper, 1 ou mic ( dacă vrei umplutura mai legată)/ III.  Pentru prăjit: ulei de floarea-soarelui (suficient pentru o tigaie cu strat de 1–2 cm)

Mod de preparare: A. Pregătirea aluatului. 1. Dizolvă drojdia în apa călduță cu zahărul și las-o 5 minute să se activeze. 2. Într-un bol, amestecă făina cu sarea. 3. Adaugă drojdia activată, uleiul și iaurtul. 4. Frământă până ai un aluat moale și elastic (cca 5–7 min). 5. Acoperă-l și lasă-l la dospit 1 oră, până își dublează volumul. B. Umplutura. 1. Sfarâmă brânza și amestec-o cu piper și oul (dacă îl folosești). 2. Trebuie să obții o pastă nu foarte lichidă. C. Formarea „τηγανοκουλούρες”. 1. Rupe bucăți din aluat de mărimea unei mingi de ping-pong. 2. Aplatizează fiecare bucată într-un disc. 3. Pune o linguriță de brânză în centru. 4. Închide marginile bine și apoi rulează ușor între palme ca să obții un colăcel ușor alungit sau rotund. 5. Poți face și formă de mini-covrig (opțional). D. Prăjirea. 1. Încinge uleiul la foc mediu. 2. Prăjește colăceii 2–3 minute pe fiecare parte până devin aurii și crocanți. 3. Scoate-i pe hârtie absorbantă.

Servire

  • Sunt perfecți fierbinți, cu:
      •  miere și susan (stil grecesc)
      • sos de iaurt cu usturoi
      •  roșii proaspete și măsline
      •  sau pur și simplu simpli!

 

Mai jos și versiunea dulce a τηγανοκουλούρες, perfectă pentru mic dejun sau desert. Sunt moi, aromate și absolut irezistibile! 

 

Τηγανoκουλούρες – varianta dulce (fără brânză)

Τηγανoκουλούρες – varianta dulce (fără brânză)
Τηγανoκουλούρες – varianta dulce (fără brânză)

Ingrediente (pentru 12–14 bucăți): I.  Pentru aluat: 500 gr. făină albă, 250 ml. lapte călduț, 7 gr. drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă, 2 linguri zahăr, 1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță esență de vanilie, coaja rasă de la 1 portocală bio ( tradițional grecește – super aromat!), 1 ou, 50 gr. unt topit sau 3 linguri ulei, un praf de sare/ II. Pentru prăjit: ulei pentru prăjit./ III. Pentru decor:*Alege una sau combină: 1. zahăr pudră,2, scorțișoară amestecată cu zahăr,3. miere caldă + scorțișoară, 4. sirop de portocală/lămâie, 5. ciocolată topită

Mod de preparare: A.Aluatul dulce. 1. Amestecă drojdia cu laptele călduț și 1 lingură din zahăr; lasă 5 minute să se activeze. 2. Într-un bol mare pune făina, sarea, restul de zahăr, vanilia și coaja de portocală. 3. Adaugă oul, untul și drojdia activată. 4. Frământă 5–8 minute până obții un aluat elastic și ușor lipicios. 5. Acoperă și lasă la dospit 1 oră, până se dublează. B. Formarea colăceilor. 1. Rupe bucăți mici de aluat, cam cât o nucă mare. 2. Rulează-le în șnururi subțirele și formează mici gogoșele tip „covrig”. Dacă vrei varianta simplă, doar fă bile și aplatizează-le ușor. 3. Lasă-le 10 minute pe masă să se relaxeze aluatul. C. Prăjirea. 1. Încinge uleiul la foc mediu (nu prea fierbinte ca să nu se ardă). 2. Prăjește-le 1–2 minute pe fiecare parte, până devin aurii. 3. Scoate-le pe hârtie absorbantă. D. Decor și servire.

  • Variante delicioase:
      •  Clasic grecesc: unge-le cu miere caldă și presară scorțișoară.
      • Zahăr + scorțișoară:** rostogolește-le direct în amestec cât sunt fierbinți.
      • Zahăr pudră: varianta cea mai simplă și fresh.
      •  Ciocolată: scufundă jumătate din colăcel în ciocolată topită.
      • Sirop aromat: fierbe 200 ml apă + 150 g zahăr + felii de portocală 5 minute; toarnă puțin peste colăcei.

 

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere