sâmbătă, 11 octombrie 2025

Μανιτάρια λεμονάτα με ρύζι και γιαούρτι / φέτα -Manitária lemonáta me rýzi kai giaoúrti / féta - Ciuperci cu orez, lămâie și iaurt și brânză feta

Μανιτάρια λεμονάτα με ρύζι και γιαούρτι
Ciuperci cu orez, lămâie și iaurt (și brânză feta)

Această variantă care nu este de post, dar este așa cum se servește adesea în tavernele din Creta sau din Peloponez, unde bucătarii adaugă iaurt sau brânză feta pentru un gust mai bogat și un sos cremos.

 

Ingrediente (2–3 porții): 300 gr. ciuperci (champignon, pleurotus sau mix), 150 gr. orez (de tip risottoarborio sau carnaroli), 1 ceapă mică tocată, 2 căței de usturoi zdrobiți, 3–4 linguri ulei de măsline, 100 ml. vin alb sec500 ml. supă de legume sau apă fierbinte, sucul de la o lămâie, coaja rasă de la ½ lămâie bio, 50 gr. iaurt grecesc gros (10%) și 80 gr. brânză feta sfărâmată, sare marină neiodată, piper, oregano uscat, 1 lingură pătrunjel proaspăt tocat

 

Mod de preparare: A. Căliți baza: încălziți uleiul într-o tigaie mare, adăugați ceapa și usturoiul și înăbușiți-le ușor până devin translucide. B.  Adăugați ciupercile: puneți-le feliate și gătiți-le 8–10 minute, până își lasă zeama și se rumenesc ușor. C. Stingeți cu vin: adăugați vinul alb și lăsați să scadă 2–3 minute. D. Adăugați orezul: amestecați bine 1 minut, apoi turnați treptat supa fierbinte, ca la risotto, până se gătește complet (aprox. 18–20 min). E. Condimentați: puneți sucul de lămâie, coaja rasă, sarea, piperul și puțin oregano. F. Finalizați cremos: opriți focul și cât e încă fierbinte, amestecați:  iaurtul grecesc, pentru o textură moale și acrișoară, după care feta sfărâmată, pentru o notă sărată și intensă. Presărați pătrunjelul verde și stropiți cu puțin ulei de măsline.

 

Cum se servește:

 

  • Fierbinte, ca fel principal ușor, alături de o salată verde sau de roșii.
  • Poți adăuga deasupra puțin chili sau ulei aromat cu usturoi pentru un plus de gust.
  • Variantă cretană: unii adaugă și măsline kalamata tăiate sau frunze de spanac în ultimele minute, pentru o mâncare completă și colorată.
Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere