vineri, 10 octombrie 2025

Μπάμιες λεμονάτες στη Σμύρνη-Bamiés Lemonátes sti Smyrni- Bame cu sos de lămâie varianta Smirna/Izmir

Această varianta de mâncare de bame cu sos de lămâie, adică 
Bame  cu sos de lămâie varianta Smirna/Izmir
Bame  cu sos de lămâie varianta Smirna/Izmir
versiunea din Smirna (Izmir) este considerată una dintre cele mai parfumate și elegante variante de "okra me patates". Varianta Σμυρνέικη-Smyrnéiki  numită „μπάμιες λεμονάτες”, adică bame cu lămâie,  era populară printre grecii din Asia Mică înainte de 1922Nu se foloseau roșii fiind  influențată de bucătăria greco-otomano-levantină iar aromele erau dominate de ulei, lămâie și mirodenii orientale (coriandru, scorțișoară, uneori chiar ienibahar). Rezultatul e un preparat ușor acrișor, fin, și foarte aromat.

  

Ingrediente: 600 gr. bame, 3 cartofi mari-tăiați cuburi,1 ceapă mare albă-tocată fin, 3 căței usturoi- tocați mărunt, 120 ml. ulei de măsline extravirginzeama de la 1–2 lămâi (după gust),1 linguriță coriandru măcinat½ linguriță scorțișoară (pentru un gust cât mai autentic), 1 linguriță zahăr brun (pentru echilibru), sare marină neiodată și piper după gust, 400 ml. apă fierbinte, 1 legătură pătrunjel sau coriandru verde tocat pentru servire.

 

Mod de preparare: A. Pregătirea bamelor-Dacă sunt proaspete: curățați-le ușor vârfurile fără a tăia interiorul, stropiți-le cu oțet și lăsați-le 30 min, apoi clătiți-le și uscați-le. Dacă sunt congelate, dezgheați-le complet și scurgeți-l excesul de lichid.B.  Într-o cratiță largă, încălziți uleiul de măsline. Adăugați ceapa și usturoiul; înăbușiți la foc mic până devin aurii și moi. Presărați coriandrul, scorțișoara, zahărul, sarea și piperul. Amestecați ușor ca aromele să se deschidă. Adăugați legumele, (cartofii și bamele), amestecând foarte ușor (să nu se rupă bamele). Turnați apa caldă doar cât să acopere jumătate din legume. C. Fierbeți lent, acoperit 35–40 de minute la foc mic, fără să amestecați des. Când cartofii sunt moi și lichidul scade, adaugați sucul de lămâie. D. La final mai lăsați 5 minute fără capac, ca sosul să se lege. 

Gustați ca să verificați echilibrul perfect care trebuie să fie între acrișor, dulceag și aromat.

E. Pentru servire presărați pătrunjel sau coriandru verde tocat și  serviți la temperatura camerei, cu pâine albă și eventual brânză feta sau iaurt gros.

 

Spor la treabă și poftă bună!

 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere