duminică, 12 octombrie 2025

Layali Lubnan-Nopțile Libanului

Layali Lubnan
Layali Lubnan
Layali Lubnan, sau „Nopțile Libaneze”, este un desert tradițional libanez, foarte apreciat pentru textura sa fină și gustul dulce și aromat, format dintr-un strat de budincă de griș, aromatizat cu apă de floare de portocal sau de trandafir. Deasupra se așază un strat de cremă groasă (ashta), iar desertul este garnisit cu fistic măcinat și servit cu un sirop dulce. Este un desert popular, mai ales în timpul Ramadanului, și poate fi preparat rapid 


Ingrediente: A. Pentru budincă: 1 litru de lapte, o cană zahăr (aprox. 200 gr.), o cană griș fin (aprox. 160 gr.), 1 linguriță apă de trandafiri, o linguriță extract de vanilie/ B.  Pentru topping (sirop): o cană zahăr, 1/2 cană apă, o linguriță apă de trandafiri sau apă de portocale, C. Pentru decor: Fistic măcinat sau fulgi de migdale prăjite

 

Mod de preparare: 1. Prepararea budincii: Într-o cratiță mare, se aduce laptele la foc mediu, amestecând constant să nu dea în foc. Se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă complet.Se toarnă grișul treptat, amestecând continuu pentru a evita cocoloașele.Se adaugă vanilia și apa de trandafiri, apoi se lasă să fiarbă la foc mic până când compoziția devine groasă și cremoasă (aproximativ 10–15 minute). 2.  Turnarea budincii: Se toarnă budinca fierbinte în vase individuale sau într-un vas mare de servire. Se nivelează suprafața cu o spatulă. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se pune la frigider cel puțin 2 ore pentru a se întări. 3.  Prepararea siropului: Se pun zahărul și apa într-o cratiță mică și se fierb la foc mediu până când zahărul se dizolvă complet și siropul începe să se îngroașe ușor. Se ia de pe foc și se adaugă apa de trandafiri sau de portocale. Se lasă să se răcească puțin. 4. Servirea: Se toarnă siropul rece peste budinca răcită. Se presară deasupra fistic măcinat sau fulgi de migdale pentru decor. 

Se servește rece, ideal după masă.

 

Sfaturi:

 

  • Poți ajusta cantitatea de apă de trandafiri după gust; prea multă poate da un gust puternic.
  • Dacă vrei, poți adăuga un strat subțire de cremă de lapte sau smântână lichidă pentru un plus de finețe.
Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere