sâmbătă, 11 martie 2023

Χταπόδι με το πορτοκάλι και τις ελιές-Chtapódi me to portokáli kai tis eliés-Caracatiță cu portocale și măsline

Această rețetă de caracatiță cu portocale și măsline este întotdeauna câștigătoare. O servesc la ocazii speciale. Majoritatea oamenilor cărora le place caracatița obișnuiesc să o mănânce la grătar. Dar fiartă și gătită ca în această rețetă, este delicioasă. O puteți combina cu măsline grecești verzi sau negre. Ouzo și portocala sunt o combinație grozavă de arome cu cele mai iubite fructe de mare grecești.

 

Ingrediente: 1 caracatiță de mărime medie (aproximativ de 1 kg.),  ½ cană/120 ml. ulei de măsline sau puțin mai mult dacă doriți, 2 fire de praz spalat și tăiat rondele,  1 ceapă roșie tocată, 10 bucăți de ceapă arpagic,2 căței de usturoi tocați, 1 portocală bio mare, 2 foi de dafin, 2bucăți de anason stelat,   ½ cană de ouzo de calitate,  ½ linguriță pastă de tomate,  10-15 măsline verzi/negre fără sâmburi clătite bine, ½ cană  mărar tocat.

Mod de preparare: Ar fi bine ca ei de la magazin să vă curețe caracatița și sa taie sacul de cerneală și gura. Acasă o spălați bine după care p tăiați în 8 bucăți, de-a lungul tentaculelor, după care o dați deoparte. Tăiați prazul, ceapa și usturoiul. Încălziți 2 linguri de ulei de măsline într-o oală mare și grea la foc mediu și înăbușiți, amestecând, până se fac, aproximativ 5 minute, spre sfârșit adăgați și arpagicul. Adăugați apoi caracatița. Gatiți, acoperit, la foc mic, până când caracatița își va scoate tot sucul și va căpăta culoarea de roz aprins devenind fragedă (aproximativ 30 de minute). Verificați din când în când pentru a vă asigura că nu se arde și nu se trece timpul de fierbere , adăugând puțină apă dacă nu există lichid în oală. Tăiați portocala cu tot cu coajă în bucăți. Adăugați frunzele de dafin și anasonul stelat în oala cu caracatița. Stoarceți un pic bucățile  de portocală în oală și adaugați-le apoi și pe ele în oală. Turnați ouzo și adăugați și pasta de tomate. Acoperiți și fierbeți la foc mic timp de încă 45 până la 50 de minute, sau după cum este necesar, până când caracatița este fragedă ( a nu se trece timpul de fierbere deoarece poate deveni gumoasă în acest caz). Verificați în timpul gătirii pentru a vă asigura că există suficient lichid în oală și adăugați apă, dacă este necesar. Cu aproximativ 5 minute înainte de a scoate caracatița de pe foc, adăugați măsline verzi, condimentați cu piper negru și acoperiți cu mărar.

Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere