sâmbătă, 11 martie 2023

Μελιτζανοκεφτέδες-Melitzanokeftédes-Chifteluțe de vinete

În bucătăria grecească, nu aveți nevoie de carne pentru a face tot felulde chifteluțe. Există zeci de keftede de legume delicioase și sățioase, atât coapte, cât și prăjite, în toată Grecia. 

Iată una dintre ele:

Ingrediente: 1 kg. de vinete, tăiate cubulețe, 1 ceapa albă tocată, 1 -2 căței de usturoi tocați, 1 ardei kapia roșu tocat, ½ legatură pătrunjel creț tocat, ½ legătură de mentă tocată, 100 gr. feta sfărâmată, 100 gr. kefalotyri ras, 1 praf de oregano uscat, 1 lingură oțet, din vin alb, 1 ou, 100 gr. făină, sare marină și piper proaspăt măcinat după gust, ulei de măsline, 100-150 gr. făină pentru pane, ulei de floarea soarelui pentru prăjit, sos de iaurt cu mentă pentru servire,  pesmet uscat simplu, după cum este necesar.

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 190 gr. C. Curățațti vinetele zebră, tăiați-le cubulețe, lăsați-le să se scurgă un pic și întindeți-le după aceasta pe o tavă dreptunghiulară. Stropiți-le cu ulei de măsline, asezonați-le cu sare și piper și amestecați ușor. Coaceți vinetele timp de 30-35 de minute, până sunt moi și lăsați-le deoparte să se răcească. Într-un castron mare, adăugați ceapa, usturoiul, ardeiul, pătrunjelul, menta, brânză feta sfărâmată, kefalotyri rasă, vinetele, oregano, oțetul, oul și făina. |Condimentați cu sare și piper și  amestecați cu mâinile,  până se formează un amestec flexibil. Modelați acest  amestec în biluțe și treceți-le prin făină. Dacă amestecul este prea zemos puteți ajuta cu ceva pesmet. În același timp, puneți o tigaie adâncă  cu ulei de floarea soarelui la foc mediu. Când uleiul este încălzit, adaugați chiftelele de vinete în reprize și  prăjiți-le 2-3 minute, până capătă o culoare aurie frumoasă. Transferați-le apoi pe o farfurie cu hârtie absorbantă și lăsați-le să se scurgă.  Serviți chiftelele de vinete împreună cu sosul rece de iaurt.

 

Spor la treabă și poftă bună (Kali Orexi)! 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere