miercuri, 10 august 2011

Elliniki Zacharoplastikis-Prajitura greceasca

Trebuie neaparat sa incercati prajitura asta. E rapida, gustoasa si cu ZERO grad de dificultate in preparare. E chiar perfecta pentru un sfarsit de saptamana .

Ingrediente:

1 pahar de ulei,
1 pahar de zahar, 1 pachet foi de placinta (400 grame), 1 pahar de iaurt de oaie (200 ml), 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat, 4 oua, 1 lamaie, 1 fiola esenta de rom, sirop de zahar ars din 6, 7 linguri zahar, 3 cani apa, ardeti pe foc foarte mic 6,7 linguri de zahar  brun. Cand incepe sa se caramelizeze (nu are voie sa fumege sau sa se arda/sa se inegreasca, fiindca va fi amar) adaugati trei pahare mari de apa. Lasati sa se topeasca caramelul si fierbeti p ana scade putin.Siropul se pune peste prajitura cat inca e calda:) sau sirop de lamaie: din 3 pahare de apa, zeama de la 2 lamai + coaja, 2 pahare de zahar. Se fierb toate pana scade putin, dupa care se toarna peste prajitura, exact ca cel de zahar ars.

Mod de preparare:

Se dezgheata foile de placinta si se
zdrentuiesc fara mila. Se bat ouale cu zahar; se adauga uleiul, iaurtul, zaharul vanilat si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se adauga esenta de rom si se amesteca totul bine. Se pun zdrentele foilor de placinta si se omogenizeaza. Se toarna compozitia intr-un vas termorezistent (nu e nevoie sa ungeti cu nimic forma). Se da prajitura la cuptor cca. 35-40 de minute pana se rumeneste, la foc potrivit. Se toarna siropul ales.Nu va grabiti, siropul se va absorbi incet, incet... pe masura ce-l turnati. Se taie cand e rece ... zemoasa si dulce ca o baclava... adica delicioasa!!!!!!!!!!!!!! P.S. Cred ca e mai buna cu sirop de lamaie!!! 

Kali Orexi!Pofta buna! 

4 comentarii:

  1. Ai dreptate, e mult mai buna cu sirop de lamaie, eu am incercat ambele variante.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, este delicioasa, usor de facut si nu este costisitoare.
    Eu am facut varianta cu siropul de lamaie(mai ales cand este cald afara)si am tinut-o in frigider.
    Pentru data viitoare, am sa fac varianta cu siropul din zahar ars.
    Si eu caut sa folosesc retetele folosite de catre bunica.Multumiri !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bcur ca va place. Puteti incerca si alte retete de dulciuri care sunt la felde bune

    RăspundețiȘtergere

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere