duminică, 26 decembrie 2010

Yalangi (sarmalute in foi de vita in stil cipriot)

Ingrediente:

40 foi vita proaspete (se pot tine si la congelator oparite si invelite in staniol) sau de la saramura (in acest caz trebuie tinute un pic la apa rece), 1/2 cana cu orez cu bobul lung, 1 legatura patrunjel si una de marar taiate fin,1/4 ceasca menta taiata fin,5-6 fire ceapa verde, 1/2 ceasca ulei de masline extravirgin, zeama de la 2 lamai medii ca dimensiune ( ca sa fie mai usor la stors roluitile cu mana pe masa de lucru) ,1/2 lingurita scortisoara macinata, 2 lingurite sirop de rodii, 1/2 ceasca stafide, 3 linguri seminte de pin ,sare si piper dupa gust.



Mod de preparare:

Tineti  cam 1 minut frunzele de vita in apa clocotita (mai mult pe cele proaspete). Inabusiti in tigaia incinsa cu ulei de masline ceapa taiata marunt dupa care puneti celelalte ierburi,orezul,semintele de pin ,stafidele si amestecati continuu, adaugati putina apa cat sa ia orezul sa inceapa sa se umfle. Cand este gata adaugati scortisoara, siropul de rodii, sare si piper si mai amestecati f. putin si luati de pe foc. Intindeti cate o frunza de vita ( taiati-i codita) si umpleti-o cu amestecul facut (cam o lingurita,dar nu foarte mult deoarece orezul se va umfla), rasuciti marginile iar la capete introduceti marginile inauntru sulului. Captusiti pe fund oala in care le veti fierbe cu foi de vita si asezati frumos in rinduri sarmalutele facute. Peste ultimul rand asezati tot foi de vita. Puneti zeama de lamaie si adaugati apa cat sa acopere, puneti o farfurie deasupra ca sa le tina presate si firbeti-le la foc micut pentru 45-60 minute (atentie la foc cand dau in clocot micsorati-l ca sa nu se sparga sarmalutele). Se servesc reci alaturi de alte meze-orektika (aperitive).

Kali orexi. Pofta Buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere