sâmbătă, 25 decembrie 2010

Sarmale de Craciun a la Papa Gheorghiu

Ingrediente:

2 kg carne de porc nu prea slaba(se poate combina si cu 1/2 kg. carne vita), 2 -3 capatani de varza acra cu foi subtiri, 5 cepe, 5-6 linguri pasta de rosii, 2 cutii rosii taiate decojite sau 5-6 rosii bine coapte , 1 l supa de carne ( se fierb niste oase de vaca cu ceva carne pe ele sau o bucata de rasol cu carne) sau apa, boia de ardei dulce, 200 ml ulei masline extravirgin, o cana orez cu bob rotund (se gaseste unul in magazine care este chiar pentru sarmale), piper boabe si pisat, cimbru, 400 g afumatura , sare mai putintica ca este varza sarata, 1 lingurita pudra chimen, o lingurita nucsoara macinata, o lingurita scortisoara,1 lingurita coriandru pisat, o lingurita cuisoare pisate bine,o legatura menta sau 2 linguri menta uscata, o legatura patrunjel, o legatura leustean, o legatura cimbru, frunze de dafin (cui ii plac)


Mod de preparare:

Carnea  se amesteca ceapa taiata fin,cu orezul, cu 300 ml din supa de carne (sau apa) cu piperul pisat, coriandrul, chimenul, nucsoara, scortisoara,cuisoarele, patrunjelul, menta, leusteanul, sarea si putin cimbru.Se amesteca bine cu mana pana cand sunt inglobate toate ingredientele. Se niveleaza apoi bine in vas si se acopera cu un strat subtire de ulei de masline extravirgin si se da la rece peste noapte.  A doua zi  se aleg foile de varza taindu-le in bucati potrivite (aveti grija sa decupati partea mai groasa dinspre cotor). Se incepe apoi sa se faca sarmalele: punem in mijlocul foii de varza  carnea ( in functie de marimea foii ) si  impachetam in forma de cilindru avand grija sa  introducem capetele  inauntru. Pe fundul unei oale de ceramica, se pune varza taiata fin si bucati de afumatura dupa care se aseaza sarmalele, intre randuri punand-se rosiile taite, cimbru, piper boabe si foi de dafin (nu multe cam 2-3 la o oala). Deasupra se pune  restul de varza tocata. Se amesteca pasta de rosii cu restul de zeama sau apa, se adauga boiaua de ardei si se toarna peste sarmale pana cand se acopera. Se mai lasa la rece cateva ore dupa care se pun in cuptor la foc mijlociu acoperite cu capac si se lasa sa fiarba 2 -3 ore, urmarind din cand in cand sa nu scada zeama prea mult. Sunt mai bune pentru servit a doua zi reincalzite. Se servesc cu mamaliga , iaurt sau smantana (cine sta bine cu colesterolul) si ardei iute.

Sa aveti pofta buna, Craciun Fericit si La Multi Ani!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere