duminică, 26 decembrie 2010

Originea Craciunului

După unii cercetători, cuvântul "Craciun" este un cuvant de provenienta straina  la români, preluat din limba veche a slavilor şi era numele zeului Craciun, un zeu sărbătorit la finele anului, un zeu care era considerat că are putere asupra vieţii şi a mortii (ca zeul Odin la scandinavi si germani), de unde şi numele - "craciunul" dupa numele zeului slav Craciun ca şi "Saturnalia" după numele zeului latin Saturn.

In mitologia persana, exista un zeu, pe nume Mitra, care s-ar fi născut pe 25 decembrie. Mitra era zeul soarelui invincibil, zeul luminii dintre cer şi pământ, proslavit în acea vreme de un cult roman cu mare influenţă. Naşterea lui simboliza sfârşitul nopţii lungi şi reînceperea dominaţiei soarelui. In timpul sarbatorilor solistiţiului de iarna erau permise homosexualitatea si desfraul necontrolat. In anul 270 d.Ch. imparatul roman Aurelian a oficializat sărbătoarea, pentru a oferi cadouri în perioada 17-24 decembrie, iar în ziua de 25 decembrie se sărbătorea naşterea zeului soarelui.



Din motive politice,  ierarhia creștina a considerat copierea sarbătorilor si a riturilor pagane ca fiind solutia raspandirii accelerate a cultului lor în mase, mase care pe atunci erau puternic atașate vechilor sărbători și practici rituale pagane

Factorul pentru care primii creștini au ales datele de 25 decembrie sau 6 ianuarie ca moment al nașterii Fiului lui Dumnezeu a fost deci că la aceste date, în lumea romană, germanică și orientală se celebrau diverse date de naștere ale zeilor păgâni. Naşterea Domnului Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu - ca om - deşi a fost un mare eveniment şi prilej de bucurie, nu este declarată în Biblie ca sărbătoare a Domnului şi ca atare nu a fost sărbătorită de primii creştini. Abia in secolul III (după anul 200) în răsărit (Byzantion, Antiochia, Alexandria - Egipt) a început să se sărbătorească în 6 ianuarie!!!

În apus, la Roma, din 336, se sărbătoreşte naşterea Domnului Isus în ziua de 25 decembrie, când a înlocuit sarbatoarea pagana a solistitiului de iarna "saturnalia" (nasterea soarelui) si a zeului persan Mitra (care era legat tot de cultul soarelui). În 377 la Antiochia, apoi în 379 la Constantinopol s-a trecut la a sărbătorii naşterea lui Isus, ca prunc, la 25 decembrie, dată generalizată la toată creştinătatea! Craciunul a inceput deci sa fie serbat de catre creștini pe 25 decembrie, după cel puțin trei secole de la începerea misiunii de evanghelizare a apostolilor. Inițial, sărbătoarea nașterii lui Hristos era ținută pe 6 ianuarie.

In secolul al IV-lea, biserica din Roma a introdus aceste traditii paganesti in asa-zisul creştinism oficial, gandindu-se că astfel va atrage catt mai muţi pagani înspre biserica. Atunci a fost oficializata ziua de 25 decembrie ca zi a naşterii lui Isus Christos .Asa s-a impus ca in timpul "saturnaliei", care corespundea cu "craciunul" să fie sarbatorita "naşterea lui Fiului lui Dumnezeu"in loc de sarbatoarea zeilor Saturn, Mitra şi Craciun, deşi evidenţa Scripturală arată clar că Pruncul Sfânt s-a născut candva toamna, cand pastorii din Iudeea erau inca pe camp, caci chiar si în Iudeea, pe 25 Decembrie pastorii nu stau pe câmp noaptea , temperatura zilei fiind undeva între 4 şi 13 grade, uneori noaptea ajungând chiar şi sub minus, uneori fiind ploi reci şi zapada ("In tinutul acela erau niste pastori, care stăteau afara în camp, şi faceau de straja noaptea imprejurul turmei." Luca 2:8 )

De ce "Tradita pagana" a fost atat de puternic inradăcinata pe la noi, ca nici macar nu au schimbat denumirea sarbatorii pagane, ci au lăsat-o să fie denumită tot "Crăciunul", după numele zeului căruia era dedicata, nu stiu sa va raspund? Cand lumea pagana a fost crestinata cu forta, multi  nu s-au putut rupe total de indragitele lor credinte şi practici pagane (imbuibare, betie, dezmat, etc.) perpetuand o formă a cultului lor pagan "imbracat" cum s-ar spune în straie "creştine". Insa greseala si mai mare a fost că aceasta "imbrăcare" a fost oficializata.Insa chiar si asa tot un neadevăr ssrbătoresc, fiindca adevarul este clar. De ce să fortam lucrurile de dragul sarbatorilor suprapuse pe mituri şi ritualuri pagane???

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere