![]() |
| Μπισκότα κανέλας με ελαιόλαδο- Biskóta kanélas me elaiólado- Biscuiți cu scorțișoară și ulei de măsline |
Se spune că, demult, într-un sătuc de pe o insulă grecească, trăia o bătrânică pe nume Giannoula. Era cunoscută în tot satul pentru două lucruri: uleiul ei de măsline, pe care îl presase timp de zeci de ani din livezile familiei, și mirosul care ieșea mereu din casa ei – un amestec de scorțișoară, portocală și ceva nedefinit, ca o promisiune de liniște.
În fiecare după-amiază, copiii satului se strângeau pe lângă geamul ei mic de bucătărie. O priveau cum amestecă încet un aluat moale, aurit, în timp ce fredona câte o melodie veche. Ea râdea și le spunea:
- „Scorțișoara încălzește sufletul, iar uleiul de măsline îl ține sănătos. Dar adevăratul secret este să pui în aluat o amintire frumoasă.”
Bătrâna nu scrisese niciodată rețeta. O știa pe de rost, ca pe o rugăciune. Zicea că rețeta a primit-o de la bunica ei, iar aceasta de la bunica dinainte — fiecare femeie adăugând câte un strop din povestea ei.
Într-o zi, o furtună puternică a măturat insula. Oamenii au
rămas închiși în case, fără lumină, ascultând vântul cum lovea ușile. Când, în
sfârșit, vremea s-a liniștit, Giannoula a aprins cuptorul cu lemne și a
pregătit o tavă mare de biscuiți.
Apoi a mers la fiecare casă, împărțind biscuiți calzi și parfumați.
- „Ca să îndulcim ce a fost amar”, spunea ea.
De atunci, în sat a rămas obiceiul ca după orice necaz — furtună, supărare, dor de cineva — femeile să pregătească μπισκότα κανέλας με ελαιόλαδο.
Nu doar ca desert, ci ca gest de împăcare, de speranță și de început bun.
Se mai spune că, dacă miroși scorțișoară în aer, înseamnă că cineva tocmai își amintește o amintire frumoasă și o pune într-un aluat.
Iată mai jos rețeta tradițională grecească de Μπισκότα
κανέλας με ελαιόλαδο (biscuiți cu scorțișoară și ulei de măsline), împreună
cu sfaturi ca să iasă parfumați, fragezi și perfecți.
Ingrediente (aprox. 25–30 biscuiți): I. 150 ml. ulei de măsline extravirgin (de preferat unul cu aromă delicată), 100 gr. zahăr, 60 ml. suc de portocală (proaspăt stors), 1 linguriță scorțișoară, ½ linguriță pudră de cuișoare (tradițional), 1 linguriță vanilie, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 280–320 gr. făină (cantitatea exactă poate varia), 1 praf de sare./ II. Pentru decor: zahăr brun sau alb pentru presărat, scorțișoară.
Mod de preparare
- uleiul de măsline
- zahărul
- sucul de portocală
- vanilia
Amestecă bine cu o lingură sau telul până când zahărul începe să se dizolve. |B. Activează bicarbonatul. Pune bicarbonatul în sucul de portocală (în bolul cu lichide) – va face spumă. Aceasta ajută biscuiții să fie mai pufoși. C. Adaugă mirodeniile. Adaugă scorțișoara, cuișoarele și sarea. D. Încorporează făina. Adaugă treptat făina, amestecând cu lingura. Când aluatul începe să se strângă, frământă-l ușor cu mâna. Trebuie să fie moale și nelipicios, nu tare. E. Formează biscuiții. Modelează biluțe sau forme ovale mici. Poți să îi turtești puțin cu palma. Presară deasupra puțin zahăr și scorțișoară. F. Coacere. Preîncălzește cuptorul la 170°C. Așează biscuiții pe o tavă cu hârtie de copt. Coace 15–18 minute, până devin ușor aurii. Se întăresc după ce se răcesc – este normal.
Ponturi (Ποβέτες / sfaturi)
1. Ulei de măsline – alege unul fructat, nu amar. Un ulei prea intens va domina gustul biscuiților. Ideal un extravirgin mediu.
4. Pentru aromă mai intensă adaugă:
- coaja rasă de la ½ portocală
- ½ linguriță ghimbir pudră
5. Este varianta de post (vegană), nu conține ouă, unt sau lapte.
6.Cum se păstrează excelent?
- Pune-i într-o cutie metalică – țin 10–14 zile, aroma devine chiar mai bună a doua zi.
Spor la treabă și poftă bună!

0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere