joi, 6 noiembrie 2025

Pulpety w sosie koperkowym-Rețetă poloneză de chiftele în sos de mărar

Chiftele în sos de mărar
Chiftele poloneze în sos de mărar
Iată rețeta tradițională poloneză de chiftele în sos de mărar (Polish meatballs in dill sauce / Pulpety w sosie koperkowym).

 

Ingrediente: I. Pentru chiftele: 500 gr. carne tocată (de porc, vită sau amestec), 1 ceapă albă mică-tocată fin, 1 ou, 2 linguri pesmet, 2 linguri lapte, sare neiodată și piper după gust, puțin ulei pentru prăjit/ II. Pentru sosul de mărar: 2 linguri unt, 1 lingură făină, 300 ml. supă de legume sau apă, 150 ml. smântână pentru gătit (15-20% grăsime), 1 legătură mare de mărar proaspăt-tocat, sare neiodată și piper, câteva picături de zeamă de lămâie.

 

Mod de preparare: A.Pregătește chiftelele: Amestecă într-un bol carnea tocată cu ceapa, oul, pesmetul, laptele, sarea și piperul. Modelează bile mici, de mărimea unei nuci. Prăjește-le ușor în puțin ulei până se rumenesc ușor la suprafață (nu trebuie complet gătite, doar sigilate). B. Pregătește sosul de mărar: Într-o cratiță, topește untul. Adaugă făina și amestecă până devine o pastă ușor aurie.Toarnă treptat supa (sau apa), amestecând continuu ca să nu se formeze cocoloașe. Adaugă smântâna și mărarul tocat. Condimentează cu sare și piper. C. Combină totul: Pune chiftelele în sos și lasă-le să fiarbă la foc mic 15–20 minute, până devin fragede și sosul se îngroașă. La final, poți adăuga câteva picături de lămâie pentru un gust mai proaspăt.

 

Se servește cu: 

  • Piure de cartofi
  • Orez simplu
  • Cartofi fierți sau găluște poloneze (kluski)

 

Spor la treabă și poftă bună!

 

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere