Pe pământul sacru al Muntelui Athos, alături de latura spirituală, înflorește arta bucătăriei monastice, care laudă alimentația sănătoasă și frumusețea preparatelor cu ulei de măsline prin rețete vegetariene, simple și delicioase, create cu dragoste și grijă, întruchipând esența unei vieți simple. Bucătăria monastică, oferă mese hrănitoare, pline de culori și arome vibrante, pentru care sunt folosite produse proaspete, din pământul fertil al Muntelui. Înțelepciunea secolelor se îmbină cu dragostea pentru mâncare, creând o experiență culinară plină de pace și seninătate.
Să savurăm în rețeta următoare, unul din preparatele mănăstirești.
Dolmadakia cu vinete duce rețetele clasice grecești cu frunze de viță umplute, la un nou nivel de sofisticare. În acest preparat de post, frunzele de viță sunt înlocuite în favoarea vinetelor tăiate felii subțiri, folosite ca înveliș pentru un amestec delicios de, legume cu orez, semințe de pin și ierburi aromatice. Vinetele conferă o textură catifelată și o aromă subtilă pământie fiecărei îmbucături.
Ingrediente: 1 ½ kg. vinete, 4 roșii coapte, 2 cepe albe, 4-6 fire de ceapă verde, 1 cană de orez, puțin mărar tocat fin, puțin pătrunjel creț tocat fin, puține semințe de pin,1 ardei roșu+1 ardei galben+1 ardei verde (tăiați cubulețe), sare marină neiodată și piper mozaic proaspăt măcinat, 1 cană de ulei de măsline extravirgin, ulei pentru prăjit cât este necesar.
Mod de preparare: A. Tăiem vinetele în felii subțiri și le prăjim ușor. Imediat după aceea, le punem pe o hârtie absorbantă. B. Coacem semințele de pin în ulei de măsline. C. În același timp, punem orezul în apă timp de aproximativ o jumătate de oră. D. Pentru umplutură: Tocăm ceapa mărunt și ardeii în cubulețe mici. Le înăbușim într-o tigaie adăugând o linguriță de zahăr. Apoi, adăugăm 2 roșii date pe răzătoare, orezul, semințele de pin cu uleiul în care le-am copt, mărarul, pătrunjelul tocat mărunt și ceapa verde tocată. Condimentăm bine cu sare și piper. Luăm tigaia de pe foc. E. Pentru asamblare: Luăm două felii de vinete, le așezăm una peste alta în formă de cruce. Punem o lingură de umplutură în mijloc. Învelim bine și asigurăm cu o scobitoare. Punem „dolmadakia” într-un vas termorezistent, una lângă alta. Turnam uleiul de măsline rămas și cele două roșii rămase date pe răzătoare. F. Coacem într-un cuptor preîncălzit timp de o jumătate de oră la 180°C.
Sfaturi:
- Trebuie să fim atenți la timpul de gătire al umpluturii, deoarece amestecul nu trebuie să fiarbă prea mult.
- Dacă nu aveți timp suficient, sau priceperea necesară pentru înpachetarea vinetelor, puteți opta pentru o alternativă la fel de delicioasă. Pur și simplu preparați aceeași rețetă și, în loc să înveliți umplutura cu felii de vinete, întindeți-le deasupra înainte de a introduce în cuptor.
- Dacă nu vă plac semințele de pin, le puteți pur și simplu omite.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere