marți, 25 februarie 2025

Floșcotina (lutică, luteniță sau papacioacă) sos oltenesc

Floșcotina se face în general vara din roșii de grădină coapte sub țest, în cuptor sau pe plită, cu mujdei din usturoi, pătrunjel creț verde, ardei copt și/sau ardei iute, vinete coapte, sare și piper după gust.

Roșiile se coc adesea sub țest, după făcutul pâinii, și se țin până le crapă coaja și se înmoaie, apoi sunt curățate de coajă și zdrobite cu o furculiță într-un castron. Sosul poate fi făcut mai gros sau mai subțire, după cum vă place, adăugând sau eliminând zeama roșiilor coapte. Ideale sunt acele roșii de grădină grase, pline de zeamă și cu pulpa moale. 

Se amestecă cu toate ingredientele  și se dă la masă cu pâine caldă, sau mămăligă și ouă fierte. 

Floșcotina, zisă și lutică, luteniță sau papacioacă, este unul dintre sosurile oltenești despre care n-o să aflați din cărțile de bucate, dar pe care îl știu bine toți cei care au crescut, au petrecut vacanțele la țară în Oltenia sau pur și simplu l-au întâlnit întâmplător prin sud-vestul țării.

Numele îi vine de la rezultatul final, o fleoșcăială de roșii, adică roșii înmuiate. Celelalte denumiri, lutică sau luteniță, vin din limba slavă iar rețetele se regăsesc și la vecinii noștri sârbi și bulgari care prepară acest sos în multe feluri și cu texturi diferite, de la sosul proaspăt, similar cu ce am prezentat  eu aici la ceva care aduce cu zacusca noastră. Papacioacă, folosit prin unele sate, înseamnă și el ”sos scofâlcit”.


Iată cum se prepară corect această fleoșcăială  de roșii.

Ingrediente:  8 roșii, 3 vinete, 3 căței de usturoi românesc, ulei de măsline, sare marină neiodată (de preferat cea grunjosă), câteva fire de pătrunjel creț proaspăt,  piper verde- proaspăt măcinat.

Mod de preparare:  Roșiile se spală și se așează pe grătar (sau în cuptorul foarte încins, sau cine are  sub țest ca la țară). Se lasă acolo câteva minute, întorcându-le cu atenție. Pielița ar trebui să se crape și să se tragă de pe pulpă când sunt gata.

Vinetele se coc și se curață asemanător ca pentru salata de vinete, apoi se toacă mărunt sau se pasează cu ajutorul unui blender și se scot într-un castron.

Roșiile coapte se pun într-un blender ( cu toate că de preferat este să le sfărâmați cu furculița), se adaugă peste ele cățeii de usturoi, sare și pătrunjelul mărunțit,  piper după gust (se pot adăuga și câteva bucăți de ardei iute – proapăt sau uscat)  și se pasează bine, după care se adaugă peste vinete. Nu se adaugă apă. Atenție ! Eu vă sfătuiesc să puneți și o lingură de ulei de măsline dar și o linguriță de zahăr, căci va accentua plăcut aciditatea roșiilor. Usturoiul poate fi proaspăt sau copt și el odată cu roșiile.

Se amestecă totul bine, se adaugă treptat și uleiul, se presară dacă mai e nevoie sare, după gust și e gata.


Se dă imediat la masă și se servește peste legume făcute la grătar, peste carne sau pește, sau alături de mămăligă și ouă fierte.


Spor la treabă și poftă bună!


 


 

 Se dă imediat la masă și se servește peste legume făcute la grătar, peste carne sau pește, sau alături de mămăligă.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere