luni, 9 februarie 2015

Ciorba de burta -Reteta lui Papagheorghiu

Nelipsita de pe mesele românilor ciorba de burta ar fi ajuns pe meleagurile romanesti odata cu Imperiul Otoman, fiarta in ceaunele frumos mirositoare ale  otomanilor. Dar.... asa cum bine stiti am mai postat pe acest blog si varianta greceasca- Parathosiaki Soupa Patsas-Ciorba de burta in stil grecesc,  o supa  care are traditie in Grecia ca si in Romania si este foarte mult iubita de o multime de oameni. Am mancat in Atena si la 2-3 dimineata in unele taverne aceasta ciorba proaspat facuta ( la noi nu am mai reusit sa mai gasesc un restaurant sa mananc in zori de zi ciorba de burta proaspat facuta).
Se preegateste din burta bine spalata si razuita (partea ca un fagure) de miel sau vita dar nu in amestec.




Ingrediente:

O bucata genunchi de vita - sau alte oase cu maduva, 1/2 bucata rasol de vita taiat in discuri, 1 buc. telina cu frunze, 3 cepe tocate mai grosolan ,o buc.radacina de patrunjel ,5 buc.  morcovi, 3 ardei capia ,10 catei de usturoi, un pachet de 1 kg. burta de vita prefiarta, ulei de masline extravirgin cat este necesar, o legatura  patrunjel verde,sare de mare neiodata in functie de gusturi.

Mod de preparare:

Prima data  spalati burta, rasolul  si osul (oasele) de vita in mai multeape. Puneti-le  la fiert in oale separate (separat burta de oase si rasol) .Burta daca este prefiarta se da doar in cateva clocote. In schimb oasele fierb mai multicel (cam 2 ore). Dupa ce apa in care sunt oasele  a dat in cateva  clocote (atentie sa-i luati spuma din cand in cand) adaugati  legumele intregi incl. usturoi cam jumatate, foile de dafin,  piperul boabe si un picut de sare si lasati sa fiarba bine. spre sfarsit adaugati si ardeiul capia taiat fasii. Cand considerati ca  legumele s-au fiert, scoteti-le si mai lasati sa fiarba doar oasele si carnea. La sfarsit strecurati supa. In acest timp intr-un bol mare amestecati bine  smanatana cu ouale intregi  adaugate treptat  , mestecand foarte bine.  Cand cele doua zemuri s-au racit puteti sa le  adaugati peste ouale amestecate cu smantana  cate un polonic pe rand din fiercare zeama ( de preferat mai multa zeama de la carne/os,  pana se mai  subtiaza samantana amestecata cu oua. Adaugati in zeama ramasa de la fierberea oaselor legumele taiate cubulete sau rondele dupa care cu grija amestecul de zeama cu ou si smantana. La final se adauga amestecul de ulei cu zeama de lamaie si patrunjelul verde proaspat maruntit si se potriveste de sare. Puteti sa nmai adaugati si un pic de usturoi zdrobit. 
Se serveste cu smantana, mujdei de usturoi, hrean si ceva gogosari alaturi.


Spor la treaba si Pofta Buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere