sâmbătă, 14 februarie 2015

Calamar umplut cu de toate a la Papagheorghiu

Sunt grec la origini, imi place  mult in Grecia si imi place bucataria greceasca. Imi plac vinurile grecesti dar si dulciurile lor. Sunt fan preparate din peste si fructe de mare dar si de alte produse gastronomice ale bucatariei elene. Aveti mai jos varianta mea de Calamar Umplut ca sa va aduceti aminte in aceasta iarna capricioasa din Romania, de insorita Elada.





Ingrediente pt. 2 persoane:


2 calamari sanatosi (din pacate proaspeti nu prea se gasesc la noi iar cine ii vinde drept proapseti minte cu nerusinare, se gasesc refrigerati. Ce ati prefera un calamar refrigerat sau unul care a facut in stare proaspata vreo 5 zile pe drum?) 10-12  masline tocate fin, 150 gr. feta taiata cubulete, o razatura de Kefalograviera , 2 cepe mijlocii taiate fin,  1-2 catei de usturoi maruntiti fin, 1/2 ardei gras colorat rosu sau galben sau un ardei Kapia, 2 rosii taiate fin (sau cateva rosii chery daca aveti), sare marina neiodata si piper prospat macinat dupa gust, 1 lingurita oregano maruntit, ulei de masline extravirgin cat este necesar


Mod de preparare:

Se incepe cu curatirea calamarului (daca nu v-ati inteles cu vanzatorul sa va scape de aceasta operatie; vedeti ca gasiti pe youtube procedura filmata) dupa care se spala bine in mai multe ape. Se potrivesc ingredientele dupa care se amesteca intr-un castronas. Puteti sa stropiti amestecul cu zeama de lamaie batuta cu ulei de masline extravirgin in care s-a aruncat si un picut de oregano ( Latholemono pe limba greaca). Inainte de a-i umple este bine sa-i opariti scurt  ca sa se desfaca. Apoi umplem calamarul pana la plin inchizand gura cu o scobitoare sau cu ata. Intr-o tigaie incingem ceva ulei de masline -sau floarea soarelui- (dar nu extravirgin ci de samburi care rezista la temperatura mai mare)  dupa care perpelim scurt calamarii umpluti si dodoloti dar si tentaculele pret de 1-2 minute pe toatre partile. In timpul asta incingem la maxim cuptorul. Asezam frumos calamarii si tentaculelel intr-un vas termorezistent si dam la cuptor prert de 15 minute mai mult sau mai putin. Eu inainte de a-i da la cuptor i-sam stropit si cu Latholemono. In timpul in care ei se fac la cuptor, prajiti repede niste cartofiori si faceti o salata Horiatiki (salata greceasca cum este ea cunoscuta pe la noi).
Se serveste preparatul cald insotit de un pahar mai maricel de Retzina sau alt vin grecesc sec care va mai place.

Mai exista o varianta pe care o gatesc : Calamar umplut cu orez si mirodenii, dar despre reteta asta alta data.


Kali Orexi! Spor la treaba si pofta buna!






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere